miercuri

4 octombrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 februarie, 2017

În prima reacție la măsurile din domeniul Justiției adoptate de Cabinetul Sorin Grindeanu, Departamentul de Stat american avertizează guvernanții românii că prin deciziile lor riscă nu doar credibilitatea internațională a țării, ci afectează și atractivitatea pe care România o reprezintă pentru investitori.

„Statele Unite sunt adânc preocupate de măsurile recent luate de Guvernul României, care subminează statul de drept şi reduc responsabilitatea pentru infracţiunile financiare şi de corupţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, citat de agenţia Associated Press.

Mark Toner a spus România îşi riscă atât credibilitatea pe plan internaţional, cât şi atractivitatea pentru investitori.


Reacția Departamentului de stat vine după un șir lung de avertismente lansate de cancelarii occidentale și de instituțiile europene.

Anterior, ambasadele SUA, Belgiei, Canadei, Franţei, Germaniei și Olandei  au transmis, într-o declaraţie comună, o serie de critici la adresa Guvernului pe tema OUG privind Codurile penale și au cerut abrogarea acesteia.

De asemenea, președintele Comisiei Europene – Jean Claude Juncker, și prim-vicepreședintele Frans Timmermans, au atras atenția într-un comunicat comun transmis miercuri că lupta împotriva corupției trebuie să continue în România, nu să fie subminată.

Orice măsură care subminează acest progres va avea impact asupra evaluărilor viitoare din cadrul MCV, au avertizat cei doi oficiali europeni.


Joi, Parlamentul European a organizat o dezbatere pe tema situației apărute în România după adoptarea de către guvern a proiectelor pentru grațiere și modificare a codurilor penale, care subminează lupta anticorupție, iar miercuri, chiar și familia politică a PSD  din Parlamentul European, Alianța Socialiștilor și Democraților, a refuzat, să adopte o poziție favorabilă guvernului PSD-ALDE.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: