miercuri

6 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 iulie, 2019

„Niciun român să nu mai fie bătut de un jandarm atâta timp cât respectă legea”, a declarat Nicolae Moga, joi, în conferința de presă organizată la preluarea mandatului de ministru de Interne.

Noul ministru al afacerilor interne a susținut că nu a vrut să ocupe această funcție:

Am acceptat cu greu funcția. Știam că nu e de joacă aici, (…) nu sunt un copil fără minte ca să-mi asum o răspundere așa de mare fără să știu despre ce este vorba. O să fac în așa fel încât să rezolv cât mai multe probleme.


Ministrul s-a referit și la așa-numitul Protest al Diasporei, de pe 10 august 2018, context în care a promis că niciun jandarm nu va agresa cetățenii, dacă aceștia din urmă respectă legea:

Eu cer ca niciun cetățean, niciun român să nu mai fie bătut de un jandarm atâta timp cât respectă legea. Dar niciun jandarm să nu mai fie bătut sau jignit de către un cetățean rău-voitor care încalcă legea. Astea-s lucruri foarte clare pentru mine.

Nicolae Moga este senator PSD de Constanţa, aflat la al treilea mandat şi este un apropiat al lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanței aflat acum în închisoare. De altfel, între 1996-2000, a fost preşedintele televiziunii Neptun Constanţa, fondată de fostul primar.

„Există în democrație libertatea de exprimare. Cu toții ne-o dorim, am vrut democrație, așa o să facem. Dar, atenție! Trebuie să înțelegem ce sistem să aplicăm la nivelul ordinii publice. Ne place cel din UE, unde suntem membri cu drepturi depline, așa cum este Germania, cum este Franța. Cum este peste Ocean, în America? Atunci, stăm de vorbă şi o să facem aşa cum este acolo. Deocamdată noi avem lege, nişte regulamente, care trebuie respectate cu stricteţe”, a mai spus Nicolae Moga.


Un comentariu similar a făcut și premierul Viorica Dăncilă, miercuri seara, într-un interviu la Digi24. În opinia acesteia, pe 10 august 2018 a avut loc o încercare de lovitură de stat, demonstranții au încercat să ia cu asalt Palatul Victoria, iar aceasta justifică intervenția în forță de atunci a jandarmilor:

În momentul în care se forţează intrarea în Guvernul României, eu cred că acest lucru seamănă cu o lovitură de stat. Eu ştiu un lucru, că au încercat să intre în clădirea Guvernului.

Uitați-vă în orice stat membru al UE, dacă cineva forțează și încearcă să intre în Guvern, cum ați cataloga acest lucru? (…)

În momentul în care prin violență încerci să intri în clădirea Guvernului, acest lucru e de neacceptat (…) Și nicăieri nu este acceptat acest lucru.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Am văzut, sunt imagini, documente care atestă acest lucru.

Mai multe organizații non-guvernamentale au cerut noului ministru de Interne să desecretizeze acele documente pe care predecesoarea sa, Carmen Dan, a refuzat, sub diferite motive, să le declasifice, ceea ce a întârziat ancheta procurorilor privind violențele jandarmilor care au intervenit la manifestația de pe 10 august 2018.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: