sâmbătă

20 aprilie, 2024

31 mai, 2014

Sorinel Ciobanu, fost şef al aeroporturilor Băneasa şi Otopeni, cercetat în trecut de DNA pentru abuz în serviciu, a fost numit director general interimar al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), care administrează aerogările Capitalei.

Decizia a fost luată vineri, în prima şedinţă a noului Consiliu de Administraţie al Aeroporturi Bucureşti, anunţă Mediafax.

Un comunicat de vineri al CNAB anunţă că „noii administratori au mai decis numirea în funcţia de preşedinte CA al lui Dan Andrei, fost director în cadrul Ministerului Transporturilor pe segmentul aviaţiei”.


Deciziile de vineri ale CA CNAB sunt discutabile, în condiţiile în care:

  • acţionarul minoritar (Fondul Proprietatea, care deţine 20% din acţiunile CNAB) nu a participat la şedinţă
  • membrii noului Consiliu nu au trecut prin procedura de selecţie a PricewaterHouse Coopers, companie aflată sub contract cu guvernul pentru selecţia reprezentanţilor statului în societăţi unde acesta deţine acţiuni

Acţionarul minoritar nu este reprezentat în CA

AGA CNAB a demis joi, în prezenţa ministrului Transporturilor, Dan Şova, întreg Consiliul de Administraţie al companiei şi a numit un altul interimar.

Decizia, care s-a luat fără respectarea legislaţiei privind guvernanţa corporativă, a provocat o reacţie imediată a Franklin Templeton Investment Management Limited UK, Administrator şi Manager al Fondului Proprietatea.

Din noul Consiliu de Administraţie, reprezentând Ministerul Transporturilor, fac parte: Dan Andrei, Iulius Plaveti (fost preşedinte ANRE), Gabriel Dumitraşcu (directorul Direcţiei de Privatizări din Departamentul pentru Energie), Dragoş Brezeanu, Gheorghe Cătălin Radu (director al Departamentului de Aviaţie Civilă şi Spaţiu Aerian din Ministerul Transporturilor) şi Adrian Toma, unul dintre şefii de sindicat de la Aeroporturi Bucureşti.

Citiţi şi „Guvernul a mai rezolvat un management privat: CA de la CN Aeroporturi a fost demis în prezența ministrului Șova”


Locul din Consiliu alocat Fondului Proprietatea a rămas vacant pentru că reprezentanţii acţionarului minoritar nu au participat la AGA de joi.

Administratorii înlocuiţi sunt Radu Merica (preşedintele CA), Liviu Radu (director general), Marius Bodea, Bogdan Găurean şi Adrian Cighi.

Directorul interimar Sorinel Ciobanu, un favorizat al PSD

Printre primele decizii ale noului CA: numirea lui Sorinel Ciobanu ca director general interimar al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti.

Sorinel Ciobanu are o experienţă de 20 de ani în aviaţie, între care zece ani la Aeroportul Internaţional Otopeni.

  • În perioada 2001-2005, Ciobanu a ocupat funcţia de director general la Aeroportul Internaţional Băneasa, iar ulterior a fost director al Aeroportului Internaţional Otopeni.
  • În 2008, Ciobanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA, alături de alte cinci persoane, fiind acuzat că, în perioada în care era director la aeroportul din Băneasa, a aprobat un schimb de terenuri între Societatea Naţională Aeroportul Internaţional Bucureşti – Băneasa (SN AIBB) şi avocatul Bogdan Năstase, prin care a adus societăţii un prejudiciu de peste patru milioane de euro.
  • În 2009, Sorinel Ciobanu a fost numit director al Aeroportului Otopeni. În funcţie a stat câteva zile, fiind demis după ce ministrul Transporturilor de la acea dată, Radu Berceanu, a aflat din presă că cel numit este cercetat de DNA. Radu Berceanu declara la acea vreme că numirea îi fusese impusă de preşedintele PSD Mircea Geoană.
  • În 2010, Sorinel Ciobanu a fost numit director general al Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav, a cărui construcţie nu începuse.

Precedentul CFR SA

Ministerul Transporturilor a forţat prevederile legii şi la schimbarea, în ianuarie 2014, CA la CFR SA.

Preşedinte al CA a fost instalat un fost secretar de stat la Ministerul Justiţiei, judecător la Tribunalul Bistriţa Năsăud, Ovidiu Puţura.

Conform Legii privind Statul magistraţilor, Ovidiu Puţura a fost numit, legal, secretar de stat în baza unei detaşări însă numirea în fruntea unei societăţi comerciale îl punea în incompatibilitate cu statutul.

Pentru a rezolva incompatibilitatea, guvernul a adoptat un memorandum prin care se face derogare de la lege în cazul lui Ovidiu Puţura.

După numirea la CFR SA, CSM a anunţat că face verificări în acest caz. Rezultatul verificărilor nu a fost comunicat public până în prezent.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: