joi

25 aprilie, 2024

10 decembrie, 2020

Jimmie Åkesson, președintele Democraților Suedezi

Pentru prima dată în istoria Suediei, așa numita ”opțiune NATO” are o majoritate în parlament – în vreme ce țara se aliniază la politica de apărare și securitate a Finlandei, care privește NATO ca furnizor de securitate, Suedia păstrează deschisă posibilitatea de a adera la Alianță.

Publicația Svenska Dagbladet citată de Euractiv anunță joi că al doilea cel mai mare partid parlamentar, Democrații Suedezi, s-a alăturat restului opoziției parlamentare formată din Moderați, Creștin Democrați și Liberali în chestiunea securității naționale, pledând în favoarea aderării Suediei la NATO.

Guvernul minoritar, format de Social Democrați și Verzi, dorește însă să rămână la politica tradițională de nealiniere.


Președintele partidului Democrații Suedezi, Jimmie Åkesson (foto), a explicat schimbarea de optică în materie de securitate referindu-se la legăturile strânse ale Finandei cu NATO și a sugerat că Suedia ar trebui să urmeze până la capăt modelul finlandez în condițiile în care cele două state nordice cooperează strâns în domeniul Apărării.

Linia oficială a Democraților Suedezi este aceea că o eventuală solicitare de aderare la Alianța Nord-Atlantică ar trebui făcută doar în baza unui referendum național și numai în tandem cu Finlanda.

Ambele state nordice sunt din 1994 parte a Parteneriatului pentru Pace, program NATO care vizează consolidarea încrederii și interoperabilitatea între NATO și state care nu sunt membre ale alianței sau state potențial candidate la aderare.

Alianța Nord-Atlantică construiește relații cu parteneri prin intermediul cooperării militare, exercițiilor comune, planificare și răspuns la dezastre, acțiuni umanitare.


În 1949, Suedia a decis să nu se alăture NATO și a adoptat o politică de securiate nealiniată pe timp de pace și de neutralitate pe timp de război. Începând cu anii 90, în societatea suedeză a început o dezbatere activă legată de oportunitatea revizuirii politicilor naționale de securitate și de aderare la Alianța Nord-Atlantică.

Guvernul suedez a semnat în 2014 Acordul de Națiune Gazdă în baza căruia trupele NATO pot folosi legal teritoriul suedez și spațiile aeriene și maritime pe perioada unei crize militare sau a unui război.

În urma anexării Peninsulei Crimeea, Suedia și-a încetat, tot în 2014, cooperarea militară cu Rusia.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: