joi

18 aprilie, 2024

19 ianuarie, 2022

Growth of oil price. Barrels and graph.

Tensiunile geopolitice care se acumulează în Golful Persic și la granița ucraineană produc efecte asupra cotațiilor petrolului. Potrivit Reuters, preţurile petrolului au urcat marţi la cele mai ridicate niveluri din ultimii şapte ani, din cauza temerilor legate de o posibilă perturbare a livrărilor.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 77 de cenţi, aproape 1 la sută, la 87,25 dolari pe baril, iar contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate, de referinţă pe piaţa americană, au crescut cu 1,25 dolari, sau cu 1,5%, la 85,07 dolari pe baril.

În timpul tranzacţiilor, ambele benchmarkuri au atins cele mai ridicate niveluri după octombrie 2014.


Analiştii Goldman Sachs au spus că se aşteaptă ca stocurile de petrol din ţările OCDE să scadă până în vară la cel mai redus nivel după anul 2000 și estimează că preţul petrolului Brent ar urma să urce la 100 de dolaribarilul în cursul acestui an.

Preocupările privind aprovizionarea au crescut săptămâna aceasta după ce gruparea Houthi din Yemen a atacat Emiratele Arabe Unite, escaladând ostilităţile dintre grupul aliniat Iranului şi o coaliţie condusă de Arabia Saudită.

După ce a lansat lovituri cu drone şi rachete care au aruncat ân aer camioane cu combustibil şi au ucis trei persoane, mişcarea Houthi a avertizat că ar putea viza mai multe instalaţii de producţie, în timp ce Emiratele Arabe Unite au declarat că îşi rezervă dreptul ”de a răspunde la aceste atacuri teroriste”.

”Daunele aduse instalaţiilor petroliere din Emiratele Arabe Unite, în Abu Dhabi, nu sunt semnificative în sine, dar ridică problema şi mai multor întreruperi ale aprovizionării în regiune în 2022”, a declarat Louise Dickson, analistul principal al pieţelor petroliere de la Rystad Energy.


Compania petrolieră din Emiratele Arabe Unite ADNOC a declarat că a activat planuri de continuitate a afacerii pentru a asigura furnizarea neîntreruptă de produse către clienţii săi locali şi internaţionali, după un incident la depozitul său de combustibil din Mussafah.

De asemenea, la primele de preţ geopolitice se adaugă tensiunile în creştere dintre Ucraina şi Rusia, membru OPEC+.

OPEC a menţinut marţi prognoza de creştere robustă a cererii mondiale de petrol în 2022, în ciuda variantei de coronavirus Omicron şi a creşterilor aşteptate ale ratelor dobânzilor, anticipând că piaţa petrolului va rămâne bine susţinută pe tot parcursul anului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: