5 iunie, 2023

Cel mai mare exportator de petrol din lume a anunțat o nouă reducere voluntară a producției de țiței, care va fi implementată începând din luna iulie. Producția regatului saudit va scădea la 9 milioane de barili pe zi (bpz) de la aproximativ 10 milioane bpz în luna mai, a anunțat Ministerul saudit al Energiei într-un comunicat.

Duminică, la reuniunea Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și partenerii săi (OPEC+) nu s-a decis nicio reducere a producției de petrol pentru a doua jumătate a anului. Cu toate acestea, Arabia Saudită, conducătoarea de facto a organizației, și totodată cel mai mare exportator de țiței din lume, a anunțat o reducere unilaterală a producției, cu un milion de barili pe zi, măsură ce va intra în vigoare din luna iulie.

OPEC+ contează pentru aproximativ 40% din consumul de țiței mondial, iar deciziile privind cotele de producție au un impact semnificativ asupra prețurilor.


Tipul West Texas Intermediate – WTI – a crescut cu aproape 5% la începutul sesiunii bursiere de luni, înainte de a reduce din avansul de dimineață, tranzacționându-se sub 73 de dolari pe baril, în timp ce tipul de referință global Brent s-a stabilizat la aproximativ 77 de dolari. Ministrul saudit al Energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, a declarat că „va face tot ce este necesar pentru a aduce stabilitate pe această piață” după reuniunea tensionată a OPEC+ din weekend.

„În opinia mea, reducerea voluntară anunțată de Arabia Saudită este menită să susțină nivelul de jos al prețului, mai degrabă decât să stimuleze o crește semnificativă a cotațiilor”, a declarat pentru Reuters, Vivek Dhar, șeful departamentului piețelor de energie la commonwealth Bank of Australia. Piețele ar putea să reevalueze cotațiile și să ia în calcul perspectiva negativă a indicilor macroeconomiei la nivel global, a mai spus el.

Cotațiile petrolului la bursa din new york au scăzut cu 11% în luna mai, deoarece îngrijorările privind cererea, mai ales pe fondul performanțelor slabe ale economiei chineze, au primat. Majoritatea observatorilor din piață, inclusiv Goldman Sachs Goup, se așteptau că OPEC+ să mențină neschimbate cotele de producție, în ciuda dorinței Arabiei Saudite de a provoca o creștere a prețului.

În această situație, Arabia Saudită s-a văzut nevoită să sacrifice o cotă din propria producție pentru a stabiliza piața. Ceilalți membrii ai OPEC+ s-au angajat să respecte reducerile decise anterior până la sfârșitul anului 2024. Rusia nu și-a luat niciun angajament de a reduce în continuare producția, iar Emiratele Arabe Unite și-au asigurat o cotă de producție mai mare pentru anul viitor.


Acordul OPEC+ a venit după o lungă dispută cu membrii africani cu privire la modul în care sunt măsurate reducerile lor de cote, care a întârziat debutul reuniunii cu câteva ore. Reducerea suplimentară de luna viitoare ar putea fi prelungită, dar saudiții vor ține piața „în suspans” dacă acest lucru se va întâmpla, a declarat prințul Abdulaziz.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: