Indicele prețurilor mondiale al agenției Națiunilor Unite pentru alimente a scăzut pentru a cincea lună consecutiv în august, depărtându-se de maximele istorice atinse la începutul acestui an, reluarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene contribuind la îmbunătățirea perspectivelor de aprovizionare, transmite Reuters.
Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a anunțat vineri că indicele său de preț, care urmărește cele mai comercializate mărfuri alimentare la nivel global, a fost în medie de 138 de puncte luna trecută, față de 140,7 în iulie.
Indicele a scăzut de la nivelul record de 159,7 atins în martie, după invadarea Ucrainei de către Rusia. Indicele din luna august a fost, totuși, cu 7,9% mai mare decât cel de anul trecut.
Indicele FAO al prețurilor la cereale a scăzut în august cu 1,4% față de luna anterioară, redeschiderea porturilor ucrainene de la Marea Neagră în urma unui acord diplomatic, precum și perspectivele favorabile de recoltare a grâului din America de Nord și Rusia influențând prețurile, a transmis agenția.
Dar indicele prețului porumbului a crescut cu 1,5% față de luna anterioră, deoarece vremea caldă și uscată a redus perspectivele pentru producția din Europa și Statele Unite, se mai arată în comunicatul FAO.
Indicii prețurilor uleiurilor vegetale, zahărului, lactatelor și cărnii au scăzut, reflectând parțial o îmbunătățire a ofertei.
FAO și-a redus totodată previziunile pentru producția mondială de cereale în 2022 la 2,774 miliarde de tone, de la o proiecție anterioară de 2,792 miliarde de la începutul lunii iulie. Aceasta este cu 1,4% sub producția estimată pentru 2021.
Scăderea prognozei pentru producția de cereale în 2022 a fost generată de perspectivele slabe privind recolta de porumb, din cauza secetei din emisfera nordică, producțiile din Uniunea Europeană urmând să înregistreze o scădere de 16% față de media lor pe cinci ani, estimează FAO.
***