joi

28 martie, 2024

11 iulie, 2022

De la petrol la metale și chiar grâu, prețurile materiilor prime au scăzut de la maximele atinse în acest an, iar decelerarea rapidă riscă să transforme mediul inflaționist actual într-o perioadă de deflație, avertizează specialiștii Societe Generale, citat de Business Insider.

Într-un raport de analiză transmis investitorilor grupului francez, Albert Edwards, co-director al departamentului de strategie globală, avertizează asupra ”colapsului uluitor” al prețurilor mărfurilor din ultimele două săptămâni.

Cuprul, care servește drept punct de referință pentru sănătatea economică, a intrat pe o piață „urs” (de scădere) la sfârșitul lunii iunie, evidențiind temerile investitorilor că economia globală se îndreaptă către o recesiune.


Metalul folosit în industrie a scăzut cu peste 20% de la un record recent atins în mai, la aproximativ 4,35 dolari/liră, și, „de asemenea, cel mai surprinzător”, mărfurile agricole au făcut parte, la rândul lor, din categoria materiilor prime a căror prețuri sunt în scădere, a comentat Edwards.

Prețul porumbului a scăzut cu aproape 30% de la maximul atins în mai. Soia și grâul au scăzut cu aproximativ 16%, respectiv 35%, în aproximativ două luni. De altfel, indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut în iunie pentru a treia lună consecutiv, potrivit celui mai recent raport realizat de Organizaţia Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

„Inflația alimentară din SUA se va prăbuși în deflație (an la an, n.r.), la fel cum s-a întâmplat în 2008/2009”, a scris Albert Edwards, în nota citată. „Același lucru ar trebui să se întâmple și cu petrolul dacă există o recesiune globală, în ciuda războiului din Ucraina”.

„Și aceasta va fi marea surpriză în următoarele șase luni. Pe măsură ce prețurile materiilor prime scad – reflectând recesiunea globală în desfășurare – IPC-urile principale se vor prăbuși în întreaga lume și, odată cu acestea, narațiunea inflației (chiar dacă situația s-ar putea dovedi temporară)”, se așteaptă el.


O astfel de mișcare ar declanșa probabil o scădere a randamentului Trezoreriei SUA pe 10 ani înapoi sub 1%. Randamentul a fost de 2,9% vineri.

În SUA, inflația s-a ridicat 8,6% în mai, un maxim al ultimilor 41 de ani, în mare parte pe fondul creșterii prețurilor la energie și alimente. Biroul de statistică a anunțat că indicele privind prețurile alimentelor a crescut cu 10,1% pentru cele 12 luni încheiate în mai, prima creștere de cel puțin 10% din martie 1981.

Inflația din zona euro a atins, de asemenea, 8,6% în iunie. Fed a relansat ciclul de creștere a dobânzilor, iar BCE a anunțat că va face la fel.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: