luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 octombrie, 2020

În ultimii zece ani locuințele din România s-au scumpit cu aproximativ 10%, în timp ce chiriile au consemnat o creștere cu circa 17%, potrivit datelor publicate miercuri de Eurostat. În același interval, Estonia a consemnat cele mai mari creșteri de prețuri la imobiliare, în timp ce Grecia conduce detașat topul ieftinirilor.

Potrivit datelor Eurostat, în intervalul menționat, în Estonia locuințele s-au scumpit cu peste 100%, în Luxemburg cu aproximativ 86%, în Letonia cu 77% și în Austria cu 76%. Alte țări care au consemnat creșteri de peste 50% ale prețurilor la locuințe, în intervalul menționat, au fost Slovacia, Cehia, Germania, Suedia, Lituania și Ungaria.

Tot în ultimii zece ani, prețurile locuințelor din Grecia au scăzut cu 31%, în timp ce în Italia scăderea a fost de circa 13,2%, iar în Spania de aproximativ 5,6%. În același interval, locuințele din Cipru s-au ieftinit cu 3% potrivit datelor Eurostat.


În ceea ce privește chiriile, piețete unde s-au înregistrat cele mai mari creșteri în ultimii zece ani au fost Estonia (+135%), Lituania (105,4%) și Irlanda (62,3%). Pe de altă parte, țările în care chiriile au înregistrat cele mai mari scăderi au fost Grecia (-25,2%) și Cipru (-4,8%).

Creștere cu 30% a prețurilor în ultimii cinci ani

Acum zece ani, prețurile imobilelor traversau încă o perioadă de scădere, în multe țări europene, ca urmare a crizei din 2008. În câțiva ani tarifele s-au stabilizat, după care au urmat un trend accelerat de creștere. Așa se face că, pe multe piețe europene scumpirile din ultimii cinci ani au fost mai mari decât cele din ultima decadă.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

De exemplu, în România, din 2015 până în prezent, prețurile locuințelor s-au majorat cu 30%, potrivit acelorași date Eurostat. În același interval, cea mai mare creștere a fost consemnată de Ungaria  – 61%.

După Ungaria, alte țări care se află în topul scumpirilor din ultimii cinci ani sunt Portugalia (52%), Cehia (51%), Luxemburg (49%) și Slovacia (44%).


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: