sâmbătă

18 mai, 2024

2 februarie, 2021

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a revenit pe plus în decembrie 2020 (valoarea față de aceeași lună a anului anterior a fost +0,27%), potrivit datelor publicate de INS.

De reținut, ele au stat sistematic în domeniul negativ din luna aprilie și până în noiembrie, valoarea cea mai redusă fiind consemnată în mai (-2,01%).

La intern, prețurile „industriale” s-au majorat cu aproape două puncte procentuale în ultimul trimestru al anului trecut, influență care se va transmite în următoarele luni către indicele prețurilor de consum pentru populație.


La extern au rămas încă negative, ceea ce a mai atenuat trendul crescător al acestui indicator, dar a afectat și încasările din exporturi.

De remarcat, prețurile au revenit pe plus la toate tipurile de produse, schimbare majoră față de luna precedentă. Costul energiei a avansat, ceea ce va pune o presiune mare asupra indicelui de inflație și/sau a restrângerii altor costuri de fabricație. Revenirea la „normal” va fi problematică, mai ales că nu se poate conta pe o creștere similară a prețurilor la extern.

Sectorul industrial va da tonul pentru majorarea facturilor în întreaga economie, pe fondul unui volum mai mic realizat față de aceeași perioadă din anii anteriori. Revenirea în expresie fizică a producției la nivelul din 2018 ar urma să se producă de-abia în 2022, dată fiind scăderea deja consemnată în 2019, înainte să intre în acțiune influența nefastă a epidemiei de Covid19.


Corelat cu momentul în care facilitățile la plată oferite ca urmare a pandemiei vor fi anulate, mai devreme sau mai târziu, va urma o perioadă spre finalul anului în curs în care firmele se vor confrunta cu probleme. Fiind vorba despre supraviețuire și nu de profitabilitate, încasările bugetare necesare pentru reducerea deficitului vor fi afectate.

Evoluțiile de pe piața externă vor rămâne un factor cu efecte semnificative la intern, prin lanțurile de producție. Al doilea val al pandemiei a păstrat spre finele anului o scădere a prețurilor industriale, dar stimularea pe calea costurilor reduse cu energia pierde din viteză odată cu relansarea economiilor.

Transmiterea influențelor, decalată în timp cu câteva luni, a contribuit până acum la o scădere a indicelui prețurilor de consum spre valoarea teoretică dezirabilă de 2%. De reținut, însă, dacă diminuarea deflatorului PIB e favorabilă pentru limitarea contracției economice din 2020, efectul de bază va fi nefavorabil pentru 2021.

Energia s-a scumpit semnificativ, dar rămâne încă mai ieftină față de anul anterior

Pe marile grupe industriale, creșterea lunară a prețurilor a fost puternic concentrată pe segmentul industriei energetice (+4,86% față de luna anterioară), deși indicatorul anual a rămas negativ. Celelalte grupe au marcat un avans modic al prețurilor, de circa 0,2 puncte procentuale.

Indicele anual de creștere din industria energetică s-a dus în plină pandemie de la +2,33% în februarie până la -16,53% în mai, după care a rămas mai jos de -11% cu excepția lunii iunie. Nivelul de -5,47% indică o revenire rapidă spre valorile „uzuale”, cu impact atât pe indicele general, cât și pe celelalte segmente ale producției.

Reluarea mai susținută a activității economice și progresele făcute pentru stoparea pandemiei prin programul de vaccinare au creeat premisele pentru revenirea prețurilor resurselor energetice. Atenție însă la ecartul nefavorabil dintre bunurile intermediare, pe care le exportăm masiv pe lanțurile de producție internaționale, și bunurile de uz curent sau bunurile de capital.

De asemeni, pe fondul coincidenței cu momentul liberalizării pieței la energia electrică, principala componentă energetică din coșul de consum, scumpirea din acest sector critic se va transalata inevitabil spre indicele prețurilor de consum.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: