joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 decembrie, 2020

Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au scăzut cu 1,06%, în luna octombrie 2020, față de octombrie 2019, trase în jos de prețurile de producție din industria energetică (-11,87%), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate miercuri.

Statistica INS consemnează creşteri importante de preţuri de producție în:

  • industria bunurilor de uz curent (+3,78%),
  • industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+2,53%),
  • industria bunurilor de capital (+3,47%) şi în
  • industria bunurilor intermediare (0,41%).

Aceste creșteri ar semnala un anume grad de revenire a industriei din șocul crizei coronavirus, dacă nivelul de comparație din toamna anului trecut nu ar fi arătat deja de atunci problemele creșterii în industrie, din cauza maturizării ciclului economic.

În fapt, industria stagnează:


În aceste condiții, sunt remarcabile creșterile prețurilor de producție la reparații și întreținerea mașinilor și echipamentelor (+29%), ale poduselor farmaceutice (+12%), ale articolelor de îmbrăcăminte (aproape + 5%), produselor de tutun (+4,7%), în industria alimentară (+3,6%) și cea a băuturilor (+3%).

Industria auto crește mai modest, cu 2,67%.


În industria extractivă s-a consemnat o scădere a acestor preţuri cu 10,69, în industria prelucrătoare o reducere cu 0,52%, iar în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat se constată o scădere cu 2,11%. În distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare înregistrează o creştere de 4,39%.

În schimb, față de septembrie 2019, indicele preţurilor producţiei energetice a crescut și numai cel al industriei bunurilor de caprital a scăzut cu doar 0,08%, marcând, astfel stagnarea industriei românești pe total (+0,25%)

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) măsoară evoluţia de ansamblu a preţurilor produselor/serviciilor industriale fabricate şi livrate în primul stadiu de comercializare de producătorii interni, potrivit metodologiei INS.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Preţurile colectate sunt preţuri de producător, nu includ TVA şi alte taxe pe produs. Preţurile sunt colectate de la aproximativ 1800 de operatori economici, selectaţi în funcţie de cifra de afaceri raportată în cadrul cercetării statistice Ancheta Structurală în întreprinderi realizată în perioada aferentă anului de bază (2015). Gradul de acoperire obţinut este cuprins între 70% şi 100% din cifra de afaceri aferentă fiecărei clase CAEN Rev. 2.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: