sâmbătă

27 aprilie, 2024

22 iunie, 2023

În 2022, nivelul prețurilor pentru cheltuielile pentru consumul final ale gospodăriilor (PLI) au fost foarte diferite în UE, diferențele dintre statele „scumpe” și cele „ieftine” fiind mari.

Cele mai ridicate niveluri ale prețurilor (unde se trăiește cel mai scump de fapt) au fost consemnate în Irlanda (146% față de media UE), Danemarca (145%) și Luxemburg (137%).

La polul opus, cele mai scăzute niveluri au fost înregistrate în România (58% din media europeană), Bulgaria (59%) și Polonia (62%), arată datele publicate de biroul de statististică european, Eurostat.


Indicele nivelului prețurilor (PLI), exprimă nivelul prețurilor produselor și servicilor dintr-o țară în raport cu alta, în cazul de față raportat la media Uniunii Europene (27 de țări). Se calculează ca raportul dintre prețurile la paritatea puterea de cumpărare (PPP) și cursul de schimb nominal.

Dacă PLI este mai mare de 100, înseamnă că aceea țară este mai scumpă decât media UE. Dacă este mai mic de 100, înseamnă că este mai ieftină decât media UE.

Tutunul, alcoolul și restauratele – cele mai drastice diferențe

În 2022, cea mai mare diferență s-a înregistrat la nivelul prețurilor la băuturi alcoolice și produse din tutun, diferența fiind de aproape de 3,3 ori mai mare între țara cea mai scumpă, și cea mai ieftină.

Astfel, cele mai ieftine țigări și băuturi alcoolice se pot cumpăra în Bulgaria (66% din media UE), Polonia (73%) și Ungaria (78%).
În același timp cele mai mari niveluri de preț la aceste categorii de produse se înregistrau în Irlanda (216%), Finlanda (174%) și Danemarca (138%). Aceste diferențe mari de la țară la țară se datorează în principal nivelului accizelor incluse în prețul de vânzare.


Restaurantele și hotelurile s-au clasat pe locul al doilea în ceea ce privește diferența de niveluri de preț, cu cele mai scăzute niveluri de preț înregistrate în Bulgaria (51% din media UE), România (61%) și Ungaria (62%) și cele mai ridicate în Danemarca (156%). Finlanda (132%) și Luxemburg (131%).

Hainele și alimentele – peste media generală a prețurilor

Confecțiile cele mai ieftine pot fi cumpărate din Bulgaria (80% din media UE), Ungaria (83%) și România (84%), în timp ce cele mai scumpe haine se găsesc în magazinele din Danemarca (134%), Suedia (117%) și Cehia (115%).

Au fost înregistrate diferențe mari și la prețurile alimentelor și băuturilor nealcoolice (nivelul prețurilor variind de la 72% în România, la 121% în Danemarca), echipamentele pentru transportul personal (de la 87% în Polonia la 132% în Danemarca) și dispozitive electronice de larg consum (de la 92% în Italia la 115% în Franța).

După cum era de așteptat, țările cu cele mai mici prețuri sunt cele din sud-estul Europei, în special cele fost comuniste, iar cele mai mari prețuri pentru produse și servicii sunt în nord-vestul bogat al Europei.

Sursa: Eurostat

După o cvasistabilitate relativă a prețurilor, România a făcut un salt important în 2022, indicele sărind de la 55% la aproape 58% în 2022, o creștere remarcabilă de 3 pp.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: