sâmbătă

24 februarie, 2024

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

12 aprilie, 2023

Guvernul, reprezentanţii procesatorilor şi ai reţelei marilor magazine au convenit marți seara reducerea pe o perioadă de şase luni a prețului laptelui. Decizia a fost luată în cadrul celei de-a doua runde de consultări pe care Executivul a avut-o cu reprezentanți ai fermierilor, retailerilor și ai industriei alimentare.

Informarea Guvernului nu menționează nimic despre nemulțumirile ce au dus la protestul de luna trecută, când mai mulți fermieri au aruncat în câmp tone de lapte, spunând că preferă acest lucru decât să-l vândă pe cel mult 1,5 lei/litru, și să-l vadă ulterior în supermarketuri cu cel puțin 8 lei.

Cele două soluții imediate stabilite:

  • Pentru susţinerea fermierilor şi a pieţei laptelui, vor fi acordate ajutoare financiare în două etape. „Primele plăţi se vor face începând cu 15 mai 2023 pentru cererile în valoare de 21,6 milioane de euro, depuse de crescătorii de vaci de lapte până la data de 23 martie 2023. Ulterior, va fi organizată o a doua sesiune de depunere a cererilor de plată, plăţile urmând să se facă, pentru aceste cereri, în al doilea semestru al anului 2023. Guvernul va pune în acord cu realităţile economice valoarea fondurilor alocate, iar ca urmare a unei mai bune aşezări a sumelor acordate sectorului zootehnic, fermierii vor beneficia de compensaţii în valoare de 22 de milioane de euro, pentru pierderile cauzate de războiul din Ucraina”, se arată în comunicat.
  • De asemenea, pentru susţinerea procesatorilor români din industria alimentară, va fi îmbunătăţită şi adaptată, în termen cât mai scurt, măsura potrivit căreia procesatorii beneficiază de o primă de 10% din valoarea producţiei prelucrate în România, conform unui proiect de act normativ care se află deja în analiza şi dezbaterea Parlamentului.

Măsurile pe termen lung, mai târziu – acum se lucrează la un program


În cadrul discuţiilor, premierul a subliniat că este importantă optimizarea funcţionării întregului lanţ de producţie şi distribuţie, de la fermier până la raft, punând în centrul preocupărilor consumatorul român.

„La nivelul Guvernului şi al autorităţilor statului am făcut în aceste zile propria analiză şi avem soluţii pentru sprijinul fermierilor, al procesatorilor şi pentru a ajuta piaţa laptelui, cu tradiţie în România. Este important să optimizăm funcţionarea întregului lanţ de producţie şi distribuţie, de la fermier până la raft, punând în centrul preocupărilor consumatorul român. Grija noastră este ca toţi cetăţenii români să aibă acces la produsele necesare pentru un trai decent. (…) Mă bucur că am reuşit împreună să găsim o serie de soluţii care să deblocheze piaţa laptelui. Ştim cu toţii însă că avem nevoie de măsuri pe termen lung. La nivelul Guvernului, lucrăm la un program de dezvoltare a sectorului agricol şi industriei alimentare care să pună în valoare potenţialul României şi să garanteze securitatea alimentară cetăţenilor noştri”, a afirmat Ciucă.

Acordarea produselor lactate în școli, singura soluție pe termen lung

Totodată, precizează sursa citată, pentru a încuraja valorificarea laptelui şi o alimentaţie sănătoasă, Guvernul va extinde şi dezvolta „Programul pentru şcoli” şi „Masa caldă în şcoli” începând cu viitorul an şcolar.

„Astfel, vor fi pregătite proiecte de acte normative pentru acordarea de produse lactate copiilor în fiecare zi în care frecventează cursuri şcolare, şi nu doar de trei ori pe săptămână ca până acum, dar şi pentru actualizarea preţului pachetelor de care vor beneficia copiii şi fluidizarea procedurilor de achiziţie. De asemenea, Guvernul pregăteşte creşterea numărului de şcoli în care se acordă o masă caldă sau un pachet alimentar elevilor care frecventează cursurile”, conform comunicatului.


La întâlnirea de la Palatul Victoria au mai participat reprezentanţi ai Cancelariei prim-ministrului, Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi Consiliului Concurenţei.

Consultările între fermieri, procesatori şi reţelele marilor magazine vor continua la Ministerul Agriculturii. 

****

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Dupa atata timp incep sa scada preturile, dar asta doar la lapte deocamdata. Astept sa vad si la celelalte produse deoarece anul asta sunt cheltuieli mai mici fata de anul trecut, insa preturile sunt la fel.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Dupa atata timp incep sa scada preturile, dar asta doar la lapte deocamdata. Astept sa vad si la celelalte produse deoarece anul asta sunt cheltuieli mai mici fata de anul trecut, insa preturile sunt la fel.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: