duminică

21 iulie, 2024

7 aprilie, 2023

Guvernul a identificat resurse financiare din fonduri europene pentru susţinerea industriei laptelui, a anunțat joi premierul Nicolae Ciucă, după întâlnirea pe care a avut-o, la Palatul Victoria cu reprezentanții acestui domeniu.

În cadrul întâlnirii au fost analizate efectele implementării soluţiilor de sprijin stabilite de Guvern, precum şi noi măsuri de susţinere a fermierilor şi industriei de profil, în scopul valorificării produselor agricole în beneficiul consumatorilor români, menționează un comunicat al Executivului.

Din partea autorităţilor, alături de premier, au mai participat Rareş Burlacu – preşedintele Agenţiei pentru Investiţii şi Comerţ Exterior, reprezentanţi ai Cancelariei prim-ministrului, ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi ai Consiliului Concurenţei.


O a doua întâlnire va avea loc marţi, 11 aprilie, la Palatul Victoria, va fi agreat cadrul legislativ ce va permite industriei de lapte din România să depăşească dificultăţile pe care le întâmpină în această perioadă.

„Pe toţi ne preocupă securitatea alimentară şi vrem să ştim că oamenii îşi pot permite să cumpere un litru de lapte din orice magazin. Ne dorim creşterea competitivităţii sectorului agricol în raport cu potenţialul pe care România îl are, precum şi prezenţa mai mare a producătorilor locali în lanţurile comerciale. De la nivelul Guvernului susţinem aceste două direcţii prin investiţii publice pentru dezvoltarea infrastructurii de depozitare şi procesare pentru micii producători, acordarea de facilităţi pentru procesatori şi finanţarea mecanismelor şi schemelor de susţinere, astfel încât banii europeni şi din bugetul naţional să ajungă la timp la fermierii români. Am convingerea că prin dialog şi respect pentru munca fiecăruia vom găsi soluţii pentru a depăşi acest impas”, a declarat Nicolae Ciucă, citat în comunicat.

La întâlnire au participat şi reprezentanţii următoarelor asociaţii: Uniunea de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Taurin, Federaţia Crescătorilor de Bovine de România, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, Asociaţia Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România, Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui şi Asociaţia de Vaci HolsteinRo, precum şi Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România.

Fermierii acuză că procesatorii nu le acceptă laptele, deși au coborât prețul până la limita falimentului

La sfârșitul lunii martie, mai mulți crescători de vaci s-au strâns în comuna Surduc din Sălaj și au vărsat o cisternă cu lapte într-o fosă septică, în semn de protest. Crescătorii de vaci spun că sunt în pragul falimentului, pentru că nu mai au unde să vândă laptele produs în ferme, chiar dacă prețul laptelui a scăzut dramatic la poarta fermei. 


Crescătorii de vaci acuză că marii procesatori refuză să cumpere de la fermierii români, cu toate că litrul de lapte românesc are preţ foarte mic, 1,40 de lei/litru.

Asociațiile au solicitat de mai multe luni această întâlnire cu autoritățile, însă ei au fost invitați la discuții după ce a crescut presiunea din partea mai multor categorii defermieri.

Joi, în mai multe localități din țară vor avea loc proteste ale fermierilor nemulțumiți că Ministerul Agriculturii nu a luat măsuri pentru a stopa importurile de cereale ieftine din Ucraina și nici nu a obținut de la Comisia Europeană sume suficiente pentru a le acoperi pierderile suferite de concurența din est.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: