Într-o declarație memorabilă făcută în urmă cu 5 ani, președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, anunța că va salva moneda unică europeană ”cu orice preț”.
Bloomberg publică luni date ale Deutsche Bank, care a calculat acest preț: 1.2 trilioane euro (1,4 trilioane dolari).
Aceasta este suma cu care bilanțul BCE a crescut în jumătate de decadă, de când Mario Draghi a făcut promisiunea salvării monedei euro în cadrul unei conferințe organizate de BCE la Londra.
Analiștii Deutsche Bank AG – critici constanți ai activității BCE- remarcă faptul că magnitudinea impulsului dat monedei euro de către BCE în ultimii 5 ani a produs efecte ”curioase”:
- Produsul Intern Brut în Zona Euro a crescut cu aproape 1,2 trilioane euro
- Bilanțul FED a crescut aproape identic, cu aproximativ echivalenntul a 1,2 trilioane euro
- Valoarea de piață combinată a activelor FANG- Facebookk, Amazon, Netflix și Google- a crescut cu echivalentul a 1.2 trilioane euro
Analiza Deutsche Bank indică faptul că aceste simetrii sunt cel puțin neobișnuite. Potrivit analiștilor germani, cifrele din Statele Unite par să sugereze că ”fiecare obligațiune cumpăraată de FED a împins oamenii să petreacă mai mult timp pe cele 4 website-uri”.
Banca Centrală Europeană (BCE) a efectuat achiziții lunare de bonduri suverane la un nivel lunar de 60 miliarde de euro din martie 2015 până în septembrie 2016, programul fiind ulteror extins.
Măsura, așteptată de piețele financiare și salutată de majoritatea polticienilor, a fost contestată de la început de unii experți, unul dintrre cele mai puternice argumnte fiid acela că cea mai mare parte a trilionului de euro va rămâne blocat în sectorul bancar și nu va reuși să relanseze investițiile private sau consumul.