sâmbătă

27 aprilie, 2024

4 ianuarie, 2022

Cotațiile petrolului tind să scadă sub maximele ultimelor două săptămâni, în așteptarea deciziei de marți a OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol, plus Rusia şi alţi producători)  în privința majorării producției cu 400.000 de barili pe zi, în februarie.

OPEC+ și-a asumat un grafic de creștere treptată a producției pentru a se ajunge la nivelul anterior crizei cotronavirus.

Este cel mai probabil ca OPEC+ să accepte majorarea producției, având în vedere creșterea cererii, potrivit unor surse citate de Reuters. Decizia va fi anunțată marți după amiază și ar alimenta o tendință de scădere a prețului măcar pe termen scurt.


Între timp, piața a debutat marți o scădere a țițeiului de tip Brent cu 25 de cenți până la 78,374 dolari  / baril și cu 19 cenți la tipul West texas Intermediate (WTI) până la 75,89 dolari  / barili. (Într-o tonă de petrol încap circa 7 barili, în funcție de densitate).

Ulterior scăderea a fost ajustată și cotația a ajuns la 79,60 dolari / baril la prânz.

Cererea de petrol crește până la nivelul pre-pandemie în 2022

Cererea globală de petrol ar trebui să revină la nivelul de dinaintea pandemiei până la finalul lui 2022, potrivit secretarului general ales al OPEC, Haitham al-Ghais, citat de Al Arabiya şi Reuters.

Producția ar urma să ajungă la nivelul cererii în iulie 2022 (până la un nivel estimat de 101,2 milioane de barili pe zi), urmând să se mențină deasupra acesteia până la sfârșitul anului, potrivit estimărilor OPEC.


Obiectivul este de a readuce pe piaţă un volum de 9,7 milioane de barili pe zi, echivalentul  reducerilor care au fost decise în aprilie 2020, ca urmare a prăbușirii cererii din cauza crizei coronavirus.

După majorarea care ar putea fi decisă marți, ar mai rămâne de recuperate alte 3 milioane de barili pe zi, până în septembrie 2022, ca să se îndeplinească planurile unui accord încheiat în iulie 2021.

Creşterile de ofertă a OPEC+ se adaugă eliberării de rezerve strategice anunţată de SUA la finele lunii noiembrie şi unor măsuri similare în China, India, Japonia, Coreea de Sud şi Marea Britanie, cu un total de circa 70 milioane barili.

Washington a lansat iniţiativă după ce OPEC+ i-a ignorat cererile de a crește producția pentru a echilibra scumpirea energiei.

Acum OPEC spune că răspândirea variantei Omicrona COVID-19 nu ar amenința creșterea cererii de petrol.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: