Cotațiile petrolului au scăzut marți după ce luni mai pierduseră 5% din preț, deoarece a crescut optimismul privind liniștirea confruntărilor politice din Libia, așteptărilor privind creșterea producției OPEC+ în timp ce persistă îngijorările privind o cerere redusă cauzată de stagnarea economiei globale, relatează Bloomberg.
Țițeiul tip Brent a scăzut la 73 de dolari pe baril, iar cel West Texas Intermediate (WTI) a scăzut sub 70 de dolari pentru prima dată de la începutul lunii ianuarie. Un oficial al băncii centrale din Libia a declarat că este foarte probabilă ajungerea la un acord pentru a rezolva o dispută între cele două guverne rivale din națiunea nord-africană sfâșiată de conflicte, ceea ce ar însemna reluarea producției de petrol.
Au existat unele speculații că tulburările din Libia ar putea oferi grupului OPEC+ un motiv în plus pentru a produce mai mult începând din luna octombrie, așa cum a fost planificat. Dar o decizie va fi dificil de luat fără a influența prețul. Anterior, OPEC+ a anunțat că dacă va fi necesar, ar putea amâna sau inversa cursul privind majorarea producției de țiței.
Petrolul a pierdut tot ce câștigase la preț de la începutul anului din cauza semnalelor negative venite din cauza perspectivelor economice din China – cel mai mare importator de țiței din lume – și de livrările masive din țările nemembre al Organizației Țărilor Exportatoate de Petrol. O mare parte din scăderea pieței de marți se datorează și traderilor care urmăresc tendințele ale marilor economii mondiale.
Investitorii urmăresc, de asemenea, datele lunare privind numărul locurilor de muncă care urmează să fie anunțat vineri, și care ar putea oferi mai multe informații despre viitoare decizie a Rezervei Federale în ceea ce privește reducerea dobânzilor. Un raport de luna trecută a arătat o creștere a ratei șomajului la un nivel care indică epropierea de recesiune.
„Piețele financiare par să se afle în regim de panică maximă, cu două săptămâni înainte de reuniunea crucială a Fed-ului de politică monetară”, a declarat Vandana Hari, fondatoarea Vanda Insights. Posibila revenire pe piață a livrărilor din Libia și o creștere planificată a producției din partea OPEC+ au reprezentat de asemenea argumente pentru scăderea pieței, a adăugat ea.
***