sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 decembrie, 2015

sonde-petrolCotațiile internaționale ale petrolului s-au prăbușit la cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani, pe fondul speculațiilor că producătorii americani și cei din Orientul Mijlociu își vor continua lupta pentru păstrarea și majorarea cotele de piață, scrie Bloomberg.

La bursa de la Londra, prețul țițeiului a scăzut cu 2,2% luni, după o pierdere de 2,8% săptămâna trecută. Producătorii se concentrează pe reducerea costurilor pentru a face față prețurilor în declin, a spus ministrul Energiei din Qatar, Mohammed Al Sada, la finele săptămânii, la o reuniune a exportatorilor arabi de petrol ce a avut loc la Cairo.

Producătorii din SUA au repus în funcțiune majoritatea platformelor încă din luna iulie, adăugând 17 instalații, potrivit datelor Baker Hughes, cea mai mare companie de servicii petroliere din lume.


Cotațiile petrolului au scăzut la un nivel sub cel înregistrat în timpul crizei din 2008 pe fondul temerilor legate de supraaprovizionarea piețelor. Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a renunțat, în urma ședinței din 4 decembrie, la limitele de producție, în vreme ce Statele Unite au adoptat o lege prin care s-a ridicat interdicția de 40 de ani a exporturilor de țiței neprelucrat.

Cotația Brent pentru livrările din februarie a scăzut cu până la 82 de cenți, la 36,06 dolari pe baril pe piața de la Londra, cel mai scăzut nivel din 2 iulie 2004. Anul acesta, petrolul a pierdut circa 37%. Creșterea dobânzilor în SUA și întărirea dolarului au pus, de asemenea, presiune pe prețul țițeiului, scrie Financial Times.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

”Dezechilibrul de pe piața mondială a petrolului s-au diminuat în a doua jumătate a acestui an, dar speranța unei restabiliri a echilibrului în 2016 este umbrită de piedici serioare”, a comentat Adam Longson, analist la Morgan Stanley.

Printre piedici se numără ambițiile mari ale Iranului, dar și declinul cererii, în special pe fondul încetinirii creșterii economice a piețelor emergente. Producătorii americani au deschis alte 17 instalații săptămâna trecută, ajungând la 541 și un inventar de 490 de milioane de barili, cel mai ridicat nivel din ultimii 80 de ani.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: