vineri

19 aprilie, 2024

17 decembrie, 2021

Cotaţiile futures la gazele naturale tranzacționate la hub-ul din Olanda au scăzut vineri cu până la 16%, după ce Gazprom a rezervat 30% din capacitatea de transport pe traseul gazoductelor spre Germania via Polonia.

Gazprom va fi reacționat și la estimările privind livrările mai mari de gaze naturale lichefiate, care constituie una din principalele surse de concurență.

În plus, prognozele meteo arată de asemenea că un val de frig așteptat săptămâna viitoare nu va dura atât de mult pe cât se estima anterior, potrivit Bloomberg și Agerpres.


Cotaţiile la gaze cu livrare în luna următoare la Bursa de la Amsterdam au scăzut până la 120,60 euro pentru un megawatt-oră.

Jocuri de bursă vs cauze fundamentale

„Indiferent care este motivul pentru această rezervare de capacitate în ultimul moment, iese în evidenţă în mod clar problema diminuării rapide a stocurilor cu care se confruntă Europa”, a spus Ole Hansen, analist la Saxo Bank A/S.

Luni, traderii vor urmări cu atenţie licitaţia lunară pentru capacitate de tranzit, licitaţie care va oferi un indiciu cu privire la planurile Gazprom referitoare la livrări în luna următoare.

Dacă Rusia va decide să deschidă în sfârşit robinetele, după ce şi-a limitat exporturile la cantităţile prevăzute în contractele pe termen lung, cotaţiile la gze la bursa din Olanda ar putea cădea rapid până la un nivel apropiat de 80 euro pentru un Megawatt-oră, susţine Ole Hansen.


Argumentele fundamentale rămân însă aceleași, dincolo de influențele de conjunctură ale cotațiilor bursiere.

Pe de o parte, nimic remarcabil nu s-a schimbat în privința tensiunilor dintre Occident și Moscova.

Pe de altă parte, rușilor  pare să le convină nivelul ridicat al cotațiilor, care au la bază mai ales întârzierea autorizării funcționării gazoductului Nord Stream 2.

Șefii Gazprom prevăd și în 2022 un deficit de gaze în Europa și menținerea prețurilor mari.

Autoritățile germane au anunțat că autorizarea ar putea intârzia până la jumătatea anului viitor, după care și COmisia Europeană va trebui să-și dea propriul aviz.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: