joi

25 aprilie, 2024

6 ianuarie, 2011

Preţul alimentelor pe plan mondial va rămâne mare şi în acest an, avetizează ONU. Preţul alimentelor a crescut mult şi în luna decembrie a anului trecut, ajungând aproape de nivel de criză care a dus la lipsa htranei şi a provocat revolte în ţările sărace, în urmă cu trei ani. Este de aşteptat ca preţurile să rămână mari şi în 2011, alimentând îngrijorarea că s-ar putea ajunge iar la o criză economică, deşi economiştii spun că mai mulţi factori, printre care rezervele importante de grâne, pot preveni o problemă serioasă. Datele ONU măsoară preţurile de pe piaţa mondială de exporturi, care diferă de preţul din supermarketuri de la o ţară la alta. De exemplu, într-oţară dezvoltată precum SUA, inflaţia preţurilor la alimente a fost relativ scăzută, iar previziunile sunt că în 2011 vor creşte cu doar 2-3%. (New York Times)

Comisia Europeană vrea să reformeze Politica Agricolă Comună, dar Franţaşi Germania se opun schimbărilor. Programul privind Politica Agricolă Comună are alocat aproape jumătate din bugetul UE, de care beneficiază, în primul rând, marile ferme din “vechile” state membre UE. Germaniaşi Franţanu doresc ca această politică de acordare a subvenţiilor pentur agriculutăr să se schimbe, astfel încât să favorizeze micil ferme, cu culture organice, pentru că actuala politică le convine. “Der Spiegel” spune povestea unei ferme mici dintr-un sat din estul Germaniei şi a proprietarului său, Carl-Albrecht Bartmer (49 de ani). Bartmer a preluat o fostă cooperativă agricolă de pe vremea comunismului din Germania de Est, o bucată dintr-o proprietate ce a aparţinut familiei sale înainte de al doilea război mondial. Bărbatul este licenţiat în economie rurală şi este preşedintele Societăţii Germane pentru Agricultură. El cultivă aproape 1000 de hectare de pământ, cu doar patru angajaţi. El crede că cei care lucrează în agricultuă au nevoie de progresul tehnologic pentru a produce suficientă hrană pentru o lume “înfometată”, într-o economie cu competiţie corectă şi cu puţin ajutor de la stat. (Der Spiegel)

. China va continua să susţină guvernele cu probleme din zona euro. Vicepremierul chinez Li Keqiang, care vizitează Spania şi Germania, în această săptămână, a promis oficialilor europeni că ţara sa va continua să cumpere obligaţiuni de stat pentru a sprijini guvernele din ţările cu datorii mari. El a spus şi că trebuie încurajate schimburile comerciale şi legăturile dintre China şi Uniunea Europeană. “China va sprijini stabilizarea zonei euro în UE, după criza financiară suferită recent, oferind ajutor unor ţări care au nevoie de el pentru a-şi reveni din punct de vedere economic şi pentru a începe să crească din nou”, a xplicat vicepremierul chinez într-un editorial special publicat de cotidianul german Süddeutsche Zeitung, citat de Der Spiegel. (Der Spiegel)


Renault a suspendat trei manageri acuzaţi că au divulgat secrete legate de maşinile electrice. Producătorul auto Renault a anunţat că i-a suspendat pe trei dintre managerii săi de la vârf, dintre care unul este membru al Comitetului de conducere al Renault, în urma unei investigaţii privind scrugerile de informaţii. Ancheta a început în august 2010, după o “alertă etică” trimisă comitetului de conformitate al fabricii. Renault, împreună cu partenerul său Nissan, au investtit masiv în tehnologia pentru maşinile electrice. “Acţiunile au adus un prejudiciu important companiei, aşa că suspendările din funcţie erau necesare”, a explicat purtărtorul de cuvânt al Renault, Caroline DeGezelle. (BBC News)

Brazilia nu va permite SUA să “slăbească” dolarul, susţine ministrul de finanţe brazilian. Guido Mantega, ministrul de finanţe brazilian, a avertizat iar asupra “războiului valutar internaţional”, şi a vorbit despre posibilitatea introducerii unui control mai mare asupra circuitului finanicar speculativ din ţara sa.  Moneda braziliană a crescut cu mai mult de 35% faţă de dolar, de la începutul lui 2009, ceea ce i-a determinat pe unii economişti să spună că este cea mai supraevaluată valută din întreaga lume. Există temeri în ce priveşte slaba putere a dolarului pentru pieţele în curs de dezvoltare, în multe dintre acestea investiţiile străine ducând la creşterea propriilor monede naţionale. (Telegraph)

China culege roadele dezvoltării sale în plan militar. Secretarul american al Apărării, Robert Gates, se va afla, la sfîrşitul săptămânii, într-o vizită oficială la Beijing, pentru a discuta cu reprezentanţi ai guvenrului chinez despre colaborarea în domeniul militar dintre cele două ţări. Înalţii oficiali militari chinezi sunt deja pregătiţi să-l aştepte pe aeroportul din Chengdu, o metropolă din centrul ţării. După ce a păstrat ani de zile secretul dezvoltării sale în plan militar, China a prezentat noul său avion de luptă J20, nedetectabil de către radare, asemănător cu avionul secret al Pentagonului, F22 Raptor. Avionul chinezesc a fost testat public săptămâna caeasta pe pista Institutului de Design Aviatic din Chengdu, un loc extreme de deschis şi transparent, unde pasionaţii de aviaţie pot veni să facă fotografii. (New York Times)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: