17 iunie, 2011

Presiuni FMI asupra Germaniei pentru a ajuta Grecia. Germania a fost obligată să accepte împrumutul extern pentru Grecia, pentru a doua oară într-un an, la presiunea FMI, după demisia lui Dominique Strauss-Kahn. Sub conducerea actualului său şef interimar, americanul John Lipsky, FMI a adoptat o linie mai dură de negociere. Fondul a avertizat Germania, în ultimele săptămâni, că nu va acorda, de urgenţă, fondurile ce sunt necesare Greciei, ceea ce va atrage un deficit naţionalşi probleme pentru zona euro, dacă Berlinul continuă să amâne decizia de a contribui la ajutorarea Greciei. Oficiali şi diplomaţi de la Bruxelles au confirmat că FMI a ameninţat că va opri alimentarea cu fonduri a ţării europene, spre deosebire de linia mai blândă adoptată de fostul director, Strauss-Kahn. În timp ce criza politică a continuat joi în Grecia, cu premierul Georgios Papandreou încercând să propună un nou guvern, scena este pregătită pentru o nouă bătălie între liderii politici europeni, în legătură cu un alt împrumut de 100 miliarde de euro pentru Grecia. (The Guardian)

Gates: Relaţiile SUA-Pakistan sunt foarte importante. Secretarul american al Apărării, Robert Gates, şi alţi câţiva comandanţi militari americani au subliniat, joi, importanţa păstrării unor relaţii bune între SUA şi Pakistan, în ciuda creşterii sentimentului de antiamericanism în rândul armatei pakistaneze. Relaţiile bilaterale au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii ani. Gates şi şeful Statului major Interarme, Mijke Mullen, au evitat să răspundă la o întrebare legată de generalul Ashfaq Parvez Kayani, care conduce armata pakistaneză din 2007, ar putea să-şi piardă funcţia. Oficiali pakistanezi şi ofiţeri americani au declarat, săptămâna aceast,a că generalul Kayani luptă să facă faţă furiei din rândul generalilor şi al ofiţerilor, provocată de raidul american în care a fost ucis Bin Laden, iar o revoltă contra comandantului armatei nu este exclusă. “Lunga istorie a relaţiilor SUA-Pakistan a avut suişurile şi coborâşurile sale. Avem însă nevoie unii de alţii, nu doar în contextul războiului din Afganistan”, a precizat Gates. (The New York Times)

Pieţele europene, îngrijorate de situaţia economiei spaniole. Îngrijorarea legată de criza datoriilor din Grecia, în special dezbaterea privind acordarea unui nou împrumut, s-a extins şi asupra celorlalte ţări de la periferia zonei euro, printre care şi Spania. Prima de asigurare a datoriei bugetare a Spaniei asupra acţiunilor germane de referinţă a ajuns la 280 de puncte pentru un punct, aproape de nivelul maxim istoric, atins în noiembrie 2010, când au fost negociaţi termenii pentru acordarea împrumutului irlandez. La închiderea pieţelor, riscul primelor de asigurare spaniole ajunsese la 274 de puncte de bază.  Ministrul spaniol al economiei, Elena Salgado, a declarat că, alături de Belgia şi Italia, Spania suferă puţin mai mult din cauza instabilităţii de pe piaţă. “Există un proces de reformă evident, de consolidare fiscală şi restructurare financiară, care sunt observate cu atenţie de pieţele şi bursele europene”, a spus Salgado într-un interviu. (El Pais)


SUA promit să-l ucidă şi pe noul lider Al Qaeda. Statele Unite îl vor căuta şi omorî pe noul lider Al Qaeda, Ayman al-Zawahiri, aşa cum au făcut şi cu Osama Bin Laden, a declarat Mike Mullen, şeful Statului Major Interarme din SUA. El a precizat că gruparea teroristă reprezintă încă o ameninţare la adresa Statelor Unite. “Aşa cum am făcut cu Bin Laden – l-am căutat, l-am capturat şi am reuşit să-l ucidem – exact aşa vom face şi în cazul lui Zawahiri”, a spus Mullen. El a adăugat că nu este surprins de faptul că numărul doi din Al Qaeda a fost promovat în funcţia de lider, Zawahiri fiind pentru o lungă perioadă de timp al doilea în ierarhia conducerii grupării militante. Bin Laden a fost ucis de forţele speciale americane în Pakistan, în luna mai. (BBC News)

Strauss-Kahn a invocat imunitatea diplomatică la arestare. Fostul şef al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a invocat imunitatea diplomatică şi s-a arătat nemulţumit de faptul că este încătuşat, atunci când a fost arestat de poliţia din New York. Potrivit unui raport oficial al poliţiei, publicat de presa internaţională, transcrierile au fost oferite de procurorii americani şi descriu modul în care acesta a fost prins la aeroportul JFK din New York şi cum s-a comportat pe parcursul întregii acţiuni. Strauss-Kahn a demisionat din funcţie şi trăieşte acum la New York, fiind judecat într-un proces ce are loc în oraş, în timp ce a fost eliberat pe cauţiune. Avocatul său, Benjamin Brafman, a refuzat să comenteze publicarea documentelor. Acestea relevă cum angajaţii hotelului Sofitel împreună cu poliţiştii au reuşit să-l prindă, deşi el încerca să părăsească ţara cu un avion al companiei Air France. Kahn a telefonat la hotel, în jurul orei locale 15.30, spunând că şi-a uitat telefonul mobil. Angajaţii i-au spus că i-l aduc la aeroport, dar de fapt a fost arestat de poliţişti. (BBC News)

Americanii, tot mai pesimişti în legătură cu viitorul economiei. Tot mai mulţi americani se declară pesimişti în privinţa renaşterii economice, pentru prima oară în ultimii trei ani, potrivit unui sondaj de opinie comandat de o publicaţie americană. Potrivit datelor, 30% dintre respondeţi se aşteaptă ca situaţia economică să se deterioreze în anul următor, 29% aşteptând însă o îmbunătăţire a situaţiei. Deşi diferenţa nu este mare, economiştii spun că reflectă efectul cumulat al preţului crescut la combustibili, o piaţă imobiliară încă nerefăcută şi un şomaj încă ridicat (peste 400.000 de americani au cerut ajutor de şomaj în a doua săptămână din iunie). Economiştii de pe Wall Street aşteaptă raportul privind şomajul pentru luna iunie, care va fi publicat la început de iulie, pentru a vedea dacă firmele îşi încetinesc activitatea sau abandonează planurile de a angaja noi oameni. (The Telegraph)

Congresmanul Weiner, implicat într-un scandal sexual, a demisionat. Weiner, democratul cu o carieră politică promiţătoare, după 14 ani în care a fost membru al Congresului, şi-a recunoscut vina şi a decis să demisioneze din funcţie, pentru a nu suprapune imaginea sa negativă peste cea a partidului, înaintea alegerilor prezidenţiale de anul viitor. Congresmanul de New York, care şi-a publicat fotografiile în care apărea gol, la birou, pe contul său de Twittter, l-a anunţat, joi, pe preşedintele democrat al Congresului, Nancy Pelosi, de hotărârea pe care a luat-o. Mai mulţi colegi democraţi i-au cerut lui Weiner să facă acest gest, din cauza scandalului din ultimele săptămâni, după ce a trimis fotografia sa către şase femei şi apoi a minţit în legătură cu asta. Weiner a dat explicaţii legate de întreaga afacere Weinergate într-o conferinţă de presă. (Le Monde)


 

 

 

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: