13 iunie, 2011

Preşedintele Eurogrupului, Jean Claude Juncker, a pledat sâmbătă pentru o „restructurare blândă” a datoriei Greciei, cu participarea creditorilor privaţi pe „bază voluntară”, informează AFP.

„Nu va fi o restructurare totală, guvernele sunt de acord în această privinţă, sprijinul Băncii Centrale Europene (BCE) pentru o astfel de opţiune nu ar putea fi obţinut”, a spus Juncker, la postul de radio german RBB.

El a subliniat că restructurarea datoriei Greciei nu poate fi impusă creditorilor privaţi, împotriva Băncii Centrale Europene.


„Va trebui să fie o restructurare blândă şi voluntară. Trebuie să participe şi creditorii, dar pe bază voluntară. Nu poate fi impusă o participare a creditorilor privaţi fără şi împotriva BCE”, a adăugat premierul luxemburghez, la RBB, citat de AFP.

La rândul său, preşedintele Băncii centrale germane, Jens Weidmann, a avertizat Grecia că va intra în faliment, dacă nu îşi respectă promisiunile faţă de instituţiile internaţionale.

”Capacitatea de plată a Greciei depinde înainte de toate de atitudinea guvernului şi a populaţiei”, a declarat el în Welt am Sonntag, citat de AFP.

Şeful Bundesbank s-a declarat de acord cu ajutoare substanţale pentru Grecia, însă cu condiţia ca Atena să demareze privatizări masive ale companiilor de stat.


”Sunt acordate ajutoare vaste, însă sub condiţii stricte, precum privatizări masive şi rapide. Dacă aceste angajamente nu sunt respectate, nu va mai exista o bază pentru vărsarea unor ajutoare suplimentare. Grecia va trebui să facă atunci o alegere şi să îşi asume consecinţele în mod cert dramatice ale unei eventuale neplăţi”, a mai spus Jens Weidmann.

Oficialul german a subliniat că incapacitatea Greciei de plată a datoriilor externe ar pune statele partenere într-o situaţie dificilă, dar moneda unică ar rămâne puternică.

”Nu cred că ar fi înţelept să facă acest lucru şi ar fi cu siguranţă o situaţie dificilă pentru ţările partenere, însă euro va rămâne stabil chiar şi în acest caz”, a susţinut Jens Weidmann.

Datoria suverană a Greciei ajunge la 350 de miliarde de euro.

Miniştrii de finanţe din zona euro trebuie să decidă înainte de iulie asupra unui al doilea plan de ajutor pentru Grecia, dar sunt divergenţe asupra formei de participare a creditorilor privaţi. Comisia Europeană a anunţat vineri că liderii europeni au luat în considerare fezabilitatea unei reeşalonări voluntare a datoriei Greciei.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: