duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 septembrie, 2018

Președinția României la Consiliul Uniunii Europene pare a eșua chiar înainte să înceapă, avertizează președintele comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Gunther Krichbaum (foto), într-un interviu acordat Hotnews.

Oficialul de la Berlin face referire la derapajele recente ale lui Darius Vâlcov și Liviu Pop, despre care spune că afectează relațiile germane-române, mai ales că lipsa unei delimitări din partea Guvernului arată că ele sunt acceptate și însușite de coaliția majoritară.


Despre ce este vorba:

Liviu Pop compara Statele Unite, Germania, Austria şi Olanda cu nişte gândaci, într-o imagine postată pe Facebook legată de presupusele interese strategice ale acestor ţări referitor la exploatarea gazelor naturale din România:

 


Tot Liviu Pop a mai postat pe facebook mesaje potrivit cărpra Forumul Germanilor din România este o organizație de sorginte nazistă, iar fostul său lider, Klaus Iohannis, e, pe cale de consecință, un nazist.

Darius Vâlcov, mâna dreaptă a premierului Dăncilă,  l-a asemănat pe președintele Klaus Iohannis cu Hitler într-o ilustrație grafică ce era urmată și de  un text în care Forumul Democrat al Germanilor din România era etichetat ca organizaţie fascistă având ca însemn svastica.

Mai multe publicații din Germania și Franța au scris despre acest atac politic ce se folosește de însemne a căror promovare este interzisă prin lege înclusiv în România și care jugnește poporul german:

 

Olguța Vasilescu: ministru în guvernul României, a declarat după reprimarea demonstrației din 10 august, la reproșurile președintelui Iohannis, că ”trebuie să ai curaj, ca neamț, să vorbesti de gazare”.

Declarațiile dure ale lui Gunther Krichbaum, președintele comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, acordate Hotnews:

  • Recentele derapaje reprezintă apogeul trist al unei dispute care a și-a pierdut simțul măsurii. Aceste persoane (Vâlcov și Pop – n.red.) au devenit intolerabile în funcțiile pe care le ocupă. Se poate observa că intensitatea atacurilor continuă să crească.
  • Totodată, au fost depășite niște linii roșii de mai multe ori, inclusiv prin a critica Forumul German, care a fost prezentat ca fiind continuatorul Socialismului Naționalist.
  • Trebuie notat faptul că folosirea svasticilor și altor simboluri anti-constituționale în Germania reprezintă infracțiuni.
  • În același timp, un astfel de comportament arată o ignoranță șocantă privind istoria. Din moment ce Guvernul României nu s-a distanțat în mod clar de toate acestea, pare rezonabil să presupunem că acceptă în mod deliberat, dacă nu le și controlează.
  • Pe lângă afectarea bunelor relații germano-române, acest lucru duce la o și mai mare pierdere de prestigiu pentru guvernul României la nivel internațional.
  • România se află sub atenta supraveghere a Comisiei Europene. Astfel, pentru mine este foarte clar că MCV nu poate fi încheiat.
  • Pentru Președinția Consiliului Uniunii Europene care urmează (în 2019 – n.r.), acestea nu sunt semne bune. Președinția pare a eșua chiar înainte să înceapă.

Grupul parlamentar al minorităţilor cere demiterea lui Darius Vâlcov

Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale i-a solicitat premierului Viorica Dăncilă, printr-o scrisoare, demiterea consilierului Darius Vâlcov, după postarea în care acesta asocia însemnele Forumului Democrat al Germanilor cu svastica.

„Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale a luat act cu îngrijorare de apariţia în spaţiul public a unei prezentări a Forumului Democrat al Germanilor din România având semnul electoral si sigla (inima) înlocuită cu svastica”, se arată în scrisoare.

Camera de Comerț Română-Germană: Vrem să credem că mesajul nu reprezintă poziția oficială a Guvernului României

Camera de Comerţ Româno-Germană (AHK România) va lua poziţie faţă de derapajele unora dintre oficialităţi, din ultimele săptămâni, în ceea ce priveşte abordarea faţă de comunitatea germană, a anunţat marți seara Dragoş Anastasiu, preşedintele AHK România.

„Nu vom refuza niciodată dialogul cu Guvernul României, cu toate că vrem să credem că lucrurile care s-au întâmplat alaltăieri, de exemplu, în ceea ce priveşte mesajele unui consilier de stat nu reprezinntă poziţia oficială a Guvernului României în legătură cu Forumul German. Este o chestiune care pe noi ne preocupă, AHK va reacţiona, printr-o scrisoare adresată Guvernului, prin care ne arătăm speranţa că aceste derapaje nu reprezintă poziţia oficială a Guvernului român”, a declarat președintele AHK.

„Suntem într-un fel de paradox, şi-acum un an eram, dar acum este mai mult: într-o situaţie economică, chiar foarte bună pentru comunitatea germană din România, pe toţi pilonii de activităţi pe care membrii noştrii le au, şi întreaga comunitate din România, ne merge bine, dar, pe de altă parte, suntem îngrijoraţi, pentru că sunt câteva aspecte care sunt importante pentru România şi pe care le vedem ca piedici”, a spus Anastasiu, în cadrul întâlnirii lunare a membrilor AHK România. Dragoş Anastasiu este şi preşedintele grupului Eurolines, cu activităţi în transport şi turism.

Pe lângă faptul că „sentimenul comunităţii germane din România nu este unul pozitiv”, preşedintele AHK România a menţionat printre piedici lipsa de forţă de muncă, lipsa digitalizării şi a debirocratizării, imaginea României, infrastructura, sănătatea şi educaţia, în primul rând.

Forumul Germanilor va sesiza Justiția

Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR) a transmis un comunicat în care se arată că respinge cu fermitate postarea lui Darius Vâlcov, consilierul Prim-ministrului Viorica Vasilica Dăncilă, în care se sugerează că FDGR ar fi o organizație nazistă:

FDGR subliniază din nou că este reprezentantul legitim al minorității germane, constituit în baza Constituției României și a legislației în vigoare, având un statut aprobat de către instanțele din România.(…)

Având în vedere repetatele atacuri la adresa sa din partea unor membrii PSD, începând din 2014, FDGR își arogă dreptul de a sesiza nu doar instanțele și instituțiile abilitate din România (ca până acum), ci și a celor din RFG în baza Tratatului între România și RFG din 21 aprilie 1992, care stipulează responsabilitatea comună pentru protecția drepturilor și a păstrării identității minorității germane din România.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: