La obiect

Creşterea salariului mediu real revine (nesustenabil) peste pragul de 10%. Evoluția pe domenii

Câștigul salarial mediu brut din luna aprilie 2018 a fost de 5.105 lei, cu 1,1% mai mare faţă de luna precedentă, potrivit datelor publicate de… Mai mult

10.06.2019

Analiză

Deficitul guvernamental, în afara practicii europene: Cum stau ceilalți

România a înregistrat în 2018 cel mai mare deficit guvernamental dintre statele UE, potrivit datelor publicate de Eurostat, cu excepţia puţin relevantă a Ciprului (-4,8%… Mai mult

09.06.2019

La obiect

Cum doarme UE sub industria strategică a mașinilor electrice: Viitorul tocmai a ajuns între China și Africa

Textul de mai jos e compus din fragmente ale analizei apărute în numărul 98 al publicației exclusiv print CRONICILE Curs de Guvernare.  Un moment de… Mai mult

07.06.2019

Analiză

Mda..: Creșterea economică de 5%, integral pe consum. Industria nu mai e locomotiva – contribuţia ei la PIB e la jumătate faţă de cea contabilizată de sectorul bugetar

Institutul Național de Statistică a confirmat estimarea-semnal de la mijlocul lunii trecute și a anunțat o creștere a Produsului Intern Brut pe primul trimestru din… Mai mult

06.06.2019

Cronicile

”Președinția României pare a eșua înainte să înceapă”: Gunther Krichbaum – reacție la declarațiile violent antigermane ale oficialilor guvernamentali

de Vladimir Ionescu , 4.9.2018

Președinția României la Consiliul Uniunii Europene pare a eșua chiar înainte să înceapă, avertizează președintele comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Gunther Krichbaum (foto), într-un interviu acordat Hotnews.

Oficialul de la Berlin face referire la derapajele recente ale lui Darius Vâlcov și Liviu Pop, despre care spune că afectează relațiile germane-române, mai ales că lipsa unei delimitări din partea Guvernului arată că ele sunt acceptate și însușite de coaliția majoritară.

Despre ce este vorba:

Liviu Pop compara Statele Unite, Germania, Austria şi Olanda cu nişte gândaci, într-o imagine postată pe Facebook legată de presupusele interese strategice ale acestor ţări referitor la exploatarea gazelor naturale din România:

 

Tot Liviu Pop a mai postat pe facebook mesaje potrivit cărpra Forumul Germanilor din România este o organizație de sorginte nazistă, iar fostul său lider, Klaus Iohannis, e, pe cale de consecință, un nazist.

Darius Vâlcov, mâna dreaptă a premierului Dăncilă,  l-a asemănat pe președintele Klaus Iohannis cu Hitler într-o ilustrație grafică ce era urmată și de  un text în care Forumul Democrat al Germanilor din România era etichetat ca organizaţie fascistă având ca însemn svastica.

Mai multe publicații din Germania și Franța au scris despre acest atac politic ce se folosește de însemne a căror promovare este interzisă prin lege înclusiv în România și care jugnește poporul german:

 

Olguța Vasilescu: ministru în guvernul României, a declarat după reprimarea demonstrației din 10 august, la reproșurile președintelui Iohannis, că ”trebuie să ai curaj, ca neamț, să vorbesti de gazare”.

Declarațiile dure ale lui Gunther Krichbaum, președintele comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, acordate Hotnews:

  • Recentele derapaje reprezintă apogeul trist al unei dispute care a și-a pierdut simțul măsurii. Aceste persoane (Vâlcov și Pop – n.red.) au devenit intolerabile în funcțiile pe care le ocupă. Se poate observa că intensitatea atacurilor continuă să crească.
  • Totodată, au fost depășite niște linii roșii de mai multe ori, inclusiv prin a critica Forumul German, care a fost prezentat ca fiind continuatorul Socialismului Naționalist.
  • Trebuie notat faptul că folosirea svasticilor și altor simboluri anti-constituționale în Germania reprezintă infracțiuni.
  • În același timp, un astfel de comportament arată o ignoranță șocantă privind istoria. Din moment ce Guvernul României nu s-a distanțat în mod clar de toate acestea, pare rezonabil să presupunem că acceptă în mod deliberat, dacă nu le și controlează.
  • Pe lângă afectarea bunelor relații germano-române, acest lucru duce la o și mai mare pierdere de prestigiu pentru guvernul României la nivel internațional.
  • România se află sub atenta supraveghere a Comisiei Europene. Astfel, pentru mine este foarte clar că MCV nu poate fi încheiat.
  • Pentru Președinția Consiliului Uniunii Europene care urmează (în 2019 – n.r.), acestea nu sunt semne bune. Președinția pare a eșua chiar înainte să înceapă.

Grupul parlamentar al minorităţilor cere demiterea lui Darius Vâlcov

Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale i-a solicitat premierului Viorica Dăncilă, printr-o scrisoare, demiterea consilierului Darius Vâlcov, după postarea în care acesta asocia însemnele Forumului Democrat al Germanilor cu svastica.

„Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale a luat act cu îngrijorare de apariţia în spaţiul public a unei prezentări a Forumului Democrat al Germanilor din România având semnul electoral si sigla (inima) înlocuită cu svastica”, se arată în scrisoare.

Camera de Comerț Română-Germană: Vrem să credem că mesajul nu reprezintă poziția oficială a Guvernului României

Camera de Comerţ Româno-Germană (AHK România) va lua poziţie faţă de derapajele unora dintre oficialităţi, din ultimele săptămâni, în ceea ce priveşte abordarea faţă de comunitatea germană, a anunţat marți seara Dragoş Anastasiu, preşedintele AHK România.

“Nu vom refuza niciodată dialogul cu Guvernul României, cu toate că vrem să credem că lucrurile care s-au întâmplat alaltăieri, de exemplu, în ceea ce priveşte mesajele unui consilier de stat nu reprezinntă poziţia oficială a Guvernului României în legătură cu Forumul German. Este o chestiune care pe noi ne preocupă, AHK va reacţiona, printr-o scrisoare adresată Guvernului, prin care ne arătăm speranţa că aceste derapaje nu reprezintă poziţia oficială a Guvernului român”, a declarat președintele AHK.

“Suntem într-un fel de paradox, şi-acum un an eram, dar acum este mai mult: într-o situaţie economică, chiar foarte bună pentru comunitatea germană din România, pe toţi pilonii de activităţi pe care membrii noştrii le au, şi întreaga comunitate din România, ne merge bine, dar, pe de altă parte, suntem îngrijoraţi, pentru că sunt câteva aspecte care sunt importante pentru România şi pe care le vedem ca piedici”, a spus Anastasiu, în cadrul întâlnirii lunare a membrilor AHK România. Dragoş Anastasiu este şi preşedintele grupului Eurolines, cu activităţi în transport şi turism.

Pe lângă faptul că „sentimenul comunităţii germane din România nu este unul pozitiv”, preşedintele AHK România a menţionat printre piedici lipsa de forţă de muncă, lipsa digitalizării şi a debirocratizării, imaginea României, infrastructura, sănătatea şi educaţia, în primul rând.

Forumul Germanilor va sesiza Justiția

Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR) a transmis un comunicat în care se arată că respinge cu fermitate postarea lui Darius Vâlcov, consilierul Prim-ministrului Viorica Vasilica Dăncilă, în care se sugerează că FDGR ar fi o organizație nazistă:

FDGR subliniază din nou că este reprezentantul legitim al minorității germane, constituit în baza Constituției României și a legislației în vigoare, având un statut aprobat de către instanțele din România.(…)

Având în vedere repetatele atacuri la adresa sa din partea unor membrii PSD, începând din 2014, FDGR își arogă dreptul de a sesiza nu doar instanțele și instituțiile abilitate din România (ca până acum), ci și a celor din RFG în baza Tratatului între România și RFG din 21 aprilie 1992, care stipulează responsabilitatea comună pentru protecția drepturilor și a păstrării identității minorității germane din România.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 4.9.2018

Lăsați un comentariu


Stiri

Moțiunea de cenzură a fost respinsă, opoziției i-au lipsit 33 de voturi

Vladimir Ionescu

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a respins, marți, moțiunea de cenzură depusă de partidele de opoziție împotriva Guvernului Dăncilă. Au fost exprimate 200… Mai mult

Stiri

Darius Vâlcov nu poate părăsi țara – a fost pus sub control judiciar în dosarul instrumentat de DIICOT

Vladimir Ionescu

Procurorii DIICOT au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și l-au pus sub control judiciar pentru 60 de zile pe Darius Vâlcov pentru că… Mai mult

Digital

Antonia – primul funcționar virtual din România – devine hologramă cu bani europeni

Vladimir Ionescu

Antonia, primul „public virtual din România, dezvoltat de Primăria Cluj-Napoca, va fi upgradată și va deveni hologramă, printr-un  proiect finanțat cu fonduri europene. Antonia a… Mai mult

Stiri

Campanie de strângere de fonduri pentru profesorul Vintilă Mihăilescu, diagnosticat cu leucemie

Redacţia

Profesorul Vintilă Mihăilescu, diagnosticat cu un tip de cancer agresiv al sângelui, are nevoie de un transplant de celule stem, fiind singura sa șansă de… Mai mult

Stiri

Procurorul general al SUA: Este important ca România să rămână un aliat predictibil, stabil și responsabil

Razvan Diaconu

Este important ca România să rămână un aliat predictibil, stabil și responsabil, care respectă şi promovează valorile democratice și statul de drept, a declarat procurorul… Mai mult

Stiri

Dan Suciu, BNR: Administrația publică reacționează predictibil doar 30% din timp

Vladimir Ionescu

Administrația publică din România are capacitatea de a reacționa predictibil doar 30% din timp, în restul situației fiind necesare reacții rapide cauzate de crize și… Mai mult

Stiri

CCR, formula completă pentru următorii 3 ani – Gheorghe Stan și Cristian Deliorga au depus jurământul

Vladimir Ionescu

Cristian Deliorga și Gheorghe Stan, nominalizările Camerei Deputaților și Senatului, au depus marți jurământul de învestitură în funcţia de judecători ai Curţii Constituţionale. Procurorul Gheorghe… Mai mult