30 aprilie, 2015

george maiorPreședinția a oficializat, vineri, nominalizările pentru noii ambasadori ai României.
George Maior
, fostul șef al SRI, va fi ambasadorul României la Washington, jurnalistul Emil Hurezeanu va fi ambasador la Berlin, iar reprezentantul permanent al României la UE, Mihnea Motoc, va fi ambasador la Londra, potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Fostul ambasador al României la Londra, Ion Jinga, va pleca la ONU, în timp ce fostul ministru al afacerilor Externe Adrian Cioroianu va fi ambasador la UNESCO.

Jurnalistul Emil Hurezeanu îl va înlocui la Berlin pe Lazăr Comănescu, al cărui mandat expirase, el fiind numit la începutul anului consilier prezidențial pe probleme de politică externă.


Candidații nominalizați de președintele Klaus Iohannis, la propunerea MAE, urmează să fie audiați de comisiile de politică externă ale celor două Camere.

Rechemări

  • Mihnea Ioan Motoc, ambasador, Reprezentant permanent al României la Uniunea Europeană
  • Iulian Buga, ambasador în SUA
  • Maria Ciobanu, ambasador, Şeful Misiunii României pe lângă Oficiul ONU Geneva
  • Silvia Davidoiu, ambasador în Republica Austria
  • Daniela Grigore Gîtman, ambasador în Republica Cehă
  • Bogdan Mazuru, ambasador în Republica Franceză şi în Principatul Monaco
  • Ion Jinga, ambasador în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord
  • Nicolae Manolescu Apolzan, ambasador, Delegat permanent pe lângă UNESCO
  • Răduţa Matache, ambasador în Regatul Suediei
  • Simona Miculescu, ambasador, Reprezentant permanent la ONU- New York

Numiri

  • Mihnea Ioan Motoc, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord
  • Bogdan Mazuru, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Republica Austria
  • Emil Hurezeanu, ambasador extraordinar şi plenipotentiar în Republica Federală Germania
  • Luminiţa Teodora Odobescu, ambasador, Reprezentant permanent al României la Uniunea Europeană
  • Cristian George Maior, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în SUA
  • Adrian Cosmin Vieriţă, Reprezentant permanent pe lângă Oficiul ONU Geneva
  • Carmen Liliana Podgorean, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Republica Argentina şi Republica Paraguay
  • Iulian Buga, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Regatul Suediei
  • Mihai Constantin Coman, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Regatul Arabiei Saudite
  • Constantin Mihail Grigorie, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Republica Cehă
  • Adrian Mihai Cioroianu, ambasador, Delegat permanent pe lângă UNESCO
  • Ion Jinga, ambasador, Reprezentant permanent pe lângă Oficiul ONU
  • Viorel Moşanu, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Belarus
  • Adrian Davidoiu, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Regatul Norvegiei

George Maior se întoarce în diplomație

În vârstă de 47 de ani, fostul șef al SRI este diplomat, profesor universitar, doctor în drept, absolvent al Universității „Babeș- Bolyai” și fost parlamentar PSD, membru al așa-numitului grup reformator de la Cluj. În primii ani după Revoluție, a urmat cursurile unui master la Universitatea „George Washington”, unde a obținut titlul de Master of Arts în Drept Internațional.

În 1992, după întoarcerea de la studiile din SUA, George Maior intră în Ministerul de Externe, iar în perioada 1997-1999 este însărcinat cu afaceri la ambasada din Irlanda.

În 2000, este numit secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale și se va ocupa de negocierile pentru aderarea la NATO. În aceeași perioadă devine senator PSD de Alba și președinte al Comisiei de apărare, precum și membru al Comisiei de exercitare a controlului parlamentar asupra SIE.


A mai deținut funcția de vicepreședintele al Comisiei de anchetă pentru investigarea a afirmațiilor cu privire la existența unor centre de detenție ale CIA sau a unor zboruri ale avioanelor închiriate de CIA pe teritoriul României.

În 2006 părăsește fotoliul de senator PSD și este validat de Parlament drept șef al SRI, la propunerea președintelui Traian Băsescu.

După alegerile prezidențiale din 2014, George Maior a demisionat din fruntea serviciului, pe fondul respingerii legilor Big Brother de Curtea Constituțională. În perioada campaniei electorale, el a fost nominalizat de Victor Ponta drept posibil premier, în cazul în care ar fi câștigat alegerile prezidențiale.

Emil Hurezeanu pleacă la ambasadă după 32 de ani de presă

emil_hurezeanu_18543000Emil Hurezeanu este jurnalist, fost redactor la Radio Europa Liberă (1983-1994), dar și consilier personal al premierului Adrian Năstase pe probleme de analiză politică externă, funcție pe care a preluat-o în 2003 pentru șase luni.

Între 1975 şi 1979 urmează cursurile Facultăţii de Drept din Cluj-Napoca.

În 1983 se angajează ca redactor la Radio Europa Liberă, post pe care-l va ocupa până în 1994.

În 1990 se întoarce în România, iar în primăvara lui 1994 devine director al departamentului românesc pentru scurt timp (până la finele lui decembrie), după care pleacă la Köln (din ianuarie 1995) pentru a lucra ca director al secţiei române de la Deutsche Welle, unde scrie editoriale politice. Colaborează în continuare la Radio Europa Liberă. Rămâne salariat la Deutsche Welle până în 2002, când se întoarce definitiv în România. Timp de cinci sezoane, este realizatorul emisiunii ”România mea” la postul de televiziune Antena 1. Din 2005 realizează, alături de Cristian Tudor Popescu, emisiunea ”Cap şi pajură”, la Realitatea TV. Îşi continuă cariera în radio prin realizarea emisiunii Interviurile Europa FM la postul cu acelaşi nume. În prezent, are o colaborare cu postul de televiziune Digi 24.

Consilierul premierului, Luminiţa Odobescu, ambasador la UE

luminita odobescuLuminiţa Odobescu a fost numită Reprezentant permanent al României la Uniunea Europeană. Diplomat de carieră, aceasta a fost în ultimii ani consilierul premierului Ponta pe afaceri europene. Anterior, a fost secretar de stat în MAE, responsabil cu afacerile europene.

Între iunie 2008 și februarie 2012 a îndeplinit funcția de director general al Departamentului Uniunea Europeană din Ministerul Afacerilor Externe, fiind responsabilă cu gestionarea ansamblului problematicii UE și a dialogului politic bilateral cu statele membre sau în curs de aderare la UE, AELS și Turcia, potrivit CV-ului publicat pe site-ul MAE.

Între anii 2002 și 2007 a deținut diverse poziții în cadrul Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană – Bruxelles, gestionând o serie de capitole în cadrul negocierilor de aderare a României la UE (energie, uniune economică și monetară, taxare, comerț). De asemenea, a fost responsabilă de gestionarea relațiilor comerciale dintre România și UE și a măsurilor de apărare comercială.

Luminiţa Odobescu a coordonat, după semnara Tratatului de Aderare la UE, pregătirea reuniunilor Comitetului Reprezentanților Permanenți Adjuncți (COREPER I) şi a participat la grupurile de lucru ale Consiliului şi Comisiei.

Mihnea Motoc, ambasador în cel mai eurosceptic stat al UE: UK

Mihnea Motoc a fost rechemat de la reprezentanţa României pe lângă UE, unde a avut un mandat din aprilie 2008 şi a fost numit ambasador la Londra.

Anterior postului ocupat timp de 7 ani la Bruxelles, acesta a fost reprezentantul permanent al României la ONU, din 2003.

Între 2001 şi 2003 a fost Secretar de Stat pentru Integrare Europeană şi Afaceri Multilaterale în MAE, iar între 1999 şi 2001 a ocupat postul de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Regatul Ţărilor de Jos, Reprezentant Permanent pe lângă Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Mihnea Motoc s-a ocupat, de-a lungul carierei sale, de diplomatia multilaterală şi de spaţiul euro-atlantic. Între 1996-1997 a fost director în MAE la departamentul UE, iar mai apoi, timp de doi ani, director general al Departamentului European şi Euro-Atlantic, Ministerul Afacerilor Externe al României.

A intrat în diplomaţie în 1991, după ce a fost stagiar magistrat şi magistrat în Bucureşti din 1989, de la terminarea studiilor de drept.

Mihnea Motoc este căsătorit cu judecătorul de la CEDO Iulia Motoc şi au împreună un fiu.

Bogdan Mazuru, de la Paris la Viena

mazuruBogdan Mazuru a fost rechemat de la Paris, unde a fost ambasador începând cu anul 2010, şi a fost propus ambasador al României în Austria. Diplomat de carieră, el a mai condus condus Ambasada României în Republica Federală Germania (Berlin) şi a fost şeful Delegaţiei Permanente a României la NATO.

Bogdan Mazuru a fost numit secretar de stat la 8 ianuarie 2009 şi lucrează din 1991 la Ministerul Afacerilor Externe, unde şi-a început activitatea la Direcţia de planificare politică.

În 1995 a devenit director adjunct în cadrul Direcţiei Uniunea Europeană, iar în 1996 a fost trimis în prima sa misiune permanentă în străinătate, la Ambasada României în Statele Unite ale Americii.

În 1998 a fost desemnat prim colaborator la Misiunea Permanentă a României la NATO şi UE, la Bruxelles, revenind în 1999 la Ministerul Afacerilor Externe, ca director general pentru Europa şi America de Nord. În 2000 a deţinut funcţia de director general pentru afaceri bilaterale şi regionale, apoi s-a întors la Washington în calitate de prim colaborator, devenind la scurt timp însărcinat cu afaceri ad interim.

A intrat în diplomaţie în 1991, iar anterior a fot inginer automatist, fiind absolvent, în 1986, al Universităţii Politehnice din Bucureşti, Facultatea de Automatică şi Calculatoare.

vieritaAdrian Vieriţă a fost numit Reprezentant permanent pe lângă Oficiul ONU Geneva. După încheierea mandatului în SUA, unde a fost ambasador din 2008 până în 2013, diplomatul a avut doi ani de activitate în MAE.

A avut unul dintre mandatele lungi în SUA şi a ajuns la Washington după o perioadă considerabilă în care România nu a fost reprezentată la nivel de ambasador. Anterior, a fost secretar de stat pentru afaceri europene în MAE, iar în perioada 2002-2006 a fost ambasadorul României în Germania. Este diplomat de carieră şi a intrat în MAE în 1991.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Nu l-a sfătuit nimeni pe JOHANNIS să faca jocul austriecilor de la Schweighofer. IOHANNIS cand a acceptat sa fie primar sau PRESEDINTE a intrat intr-un carusel care i-a devenit tot mai complex sau complicat, el crezand ca daca cunoaste legile fizicii si germana nu o sa alunece sau sa derapeze prea usor de la normalitate. Problematica socio-economico-politica este inca o noutate pt el deoarece cele trei domenii ii prezinta multe necunoscute . Cele trei domenii sunt in acelasi timp UTERUL celor mai sofisticate structuri mafiote. In functia de presedinte ori te pune MAFIA ori esti dominat de ea fara sa realizezi acest lucru.Totul depinde de salbaticiia MAFIEI. In situatia existenta JOHANNIS a preluat conducerea ca un pilot automat si va merge PAS cu PAS continuind traiectoria stabilita in urma cu 25 de ani spre prabusirea ireversibila a Ro.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Nu l-a sfătuit nimeni pe JOHANNIS să faca jocul austriecilor de la Schweighofer. IOHANNIS cand a acceptat sa fie primar sau PRESEDINTE a intrat intr-un carusel care i-a devenit tot mai complex sau complicat, el crezand ca daca cunoaste legile fizicii si germana nu o sa alunece sau sa derapeze prea usor de la normalitate. Problematica socio-economico-politica este inca o noutate pt el deoarece cele trei domenii ii prezinta multe necunoscute . Cele trei domenii sunt in acelasi timp UTERUL celor mai sofisticate structuri mafiote. In functia de presedinte ori te pune MAFIA ori esti dominat de ea fara sa realizezi acest lucru.Totul depinde de salbaticiia MAFIEI. In situatia existenta JOHANNIS a preluat conducerea ca un pilot automat si va merge PAS cu PAS continuind traiectoria stabilita in urma cu 25 de ani spre prabusirea ireversibila a Ro.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: