sâmbătă

20 aprilie, 2024

18 septembrie, 2019

Președintele rus Vladimir Putin se confruntă cu mari presiuni de a folosi din fondul de rezervă creat de Moscova pentru a izola bugetul public de volatilitatea prețului petrolului

Suma se ridică la câteva zeci de miliarde de dolari și ar urma să fie cheltuită pentru a sprijini relansarea economică a Rusiei.

Criticii sunt însă de părere că decizia ar putea submina credibilitatea greu reconstruită de Rusia pe piețele financiare internaționale.


”Presiunea politică de a face ceva în legătură cu creșterea economică este foarte puternică acum”, comentează, pentru Bloomberg, Christopher Granville, managing director la compania globală de cercetare politică TS Lombard.

Dezbaterea privind înlesnirea restricțiilor bugetare este cu atât mai dificilă cu cât Rusia a adoptat în urmă cu doi ani o serie de reguli fiscale care au vizat izolarea economiei și a rublei de volatilitatea prețului petrolului.

Mecanismul instituit prevede transferul veniturilor suplimentare obținute din vânzarea țițeiului, atunci când prețul acestuia este peste nivelul de 40 de dolari pe baril, către un fond național de ”bunăstare”, acestea urmând a fi utilizate atunci când condițiile se înrăutățesc.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a precizat în august că acest mecanism ”ancorează politica fiscală” și a avertizat că orice schimbări ”ar trebui evitate, pentru a asigura credibilitatea sa pe termen lung.


Banca centrală este la rândul său de părere că folosirea banilor din acest fond ar putea anula progresul obținut în ultimii ani. Ministerul Finanțelor a avut un răspuns neobișnuit de dur la acest avertisment, invitând banca centrală să se preocupe doar de felia sa, respectiv politica monetară.

”Scopul fondului de bunăstare a fost de a asigura stabilitatea finanțelor publice în fața volatilităților prețului petrolului”, a declarat Oleg Vyugin, un fost înalt oficial al băncii centrale care este acum președinte al Bursei de la Moscova. ”Dacă vor începe acum să cheltuiască din rezerve, rubla se va întări, iar dependența de petrol va crește brusc”, a adăugat el.

Rezervele se ridică la circa 122 de miliarde de dolari. Rusia anticipează că va atinge limita minimă necesară pentru a putea începe să cheltuiască din acest fond la începutul anului viitor, iar ”bătaia” asupra destinației acestor investiții a început deja.

Suma pe care ar urma să o cheltuiască este de circa 47 de miliarde de dolari pentru anul fiscal 2020-2021, echivalentul a circa 2,5% din PIB-ul Rusiei, de două ori mai mult decât cheltuielile federale pentru sănătate și educație.

Inițial, guvernul plănuia să investească în proiecte care să sprijine expansiunea exporturilor, dar care să fie localizate în afara Rusiei pentru a limita fluxurile de venituri din petrol în economie și impactul acestora asupra inflației și a rublei. În ultimele luni însă, oficialii au început să ia în calcul proiecte locale de mare anvergură, de la exploatarea gazului din Arctica și până la înfrumusețarea urbană sau dezvoltarea transportului public.

”Istoria ne arată că proiectele mari de investiții din Rusia duc adesea la ieșiri de capital și o creștere a inflației”, a comentat Elina Ribakova, economistă adjunctă la Institutul de Finanțe Internaționale din Washington.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: