11 martie, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi seara că România bate degeaba la porţile Schengen, cât timp parlamentarii refuză să le ridice imunitatea colegilor importanţi, cum este şi fostul ministru al Finanţelor Daniel Chiţoiu, în cazul căruia deputaţii au respins cererea de începere a urmării penale în dosarul ASF – Carpatica.

El nu este însă o excepţie, a explicat şeful statului, iar această situaţie confirmă criticile din rapoartele MCV, ale Comisiei Europene şi ale Departamentului de Stat al SUA, unde se spune că în România nu există voinţă politică pentru combaterea corupţiei.

Despre imunitatea lui Daniel Chiţoiu

Primul subiect abordat de preşedintele României s-a referit la refuzul parlamentarilor din Camera Deputaţilor de a aproba începerea urmăririi penale împotriva fostului ministru al Finanţelor Daniel Chiţoiu.


Marţi, doar 108 parlamentari au votat pentru aviz de aprobare, în timp ce 248 de deputaţi au fost împotrivă.

  • Noul episod, cel legat de fostul ministru al Finanţelor Daniel Chiţoiu este o confirmare a celor înscrise în Raportul MCV, în cel al Comisiei Europene şi al Departamentului de stat al SUA, că Parlamentul este o instituţie care nu respectă instituţiile statului de drept.
  • Ce s-a întâmplat în Camera Deputaţilor are şi o altă conotaţie, deoarece solicitarea DNA viza modul în care o Ordonanţă de Urgenţă cu privire la ASF a fost emisă şi manipulată de diverşi politicieni şi confirmă faptul că Guvernul Ponta este un guvern corupt. Dacă s-ar fi dat aviz, cu certitudine trebuia (Daniel Chiţoiu – n. red.) să spună cum a primit aviz de la premier şi cum o ordonanţă care nu a circulat pe la toţi miniştri a fost aprobată peste noapte.
  • Chiţoiu a spus în Parlament minciuni care au părut a fi o justificare.
  • Parlamentarii au protejat investigarea unui act de corupţie la nivel guvernamental.

Despre piedicile puse de Parlament Justiţiei

Şeful statului a enumerat toate cazurile în care parlamentarii s-au opus, în ultimul timp, încercării procurorilor de a-i ancheta sau de a-i aresta preventiv pe unii deputaţi sau senatori:

  • Parlamentarii refuză să constate încetarea mandatului a doi parlamentari declaraţi definitiv incompatibili de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: Daniel Akos Mora şi Ştefan Bucur Stoica
  • Există un număr destul de mare de parlamentari pentru care s-a cerut aprobare pentru urmărire penală, iar cele două camere au dat aviz de respingere: Varujan Vosganian (PNL), Laszlo Borbely (UDMR), Victor Paul Dobre (PNL), Daniel Chiţoiu (PNL).
  • De asemenea, parlamentarii au refuzat ridicarea imunităţii în vederea arestării lui Ion Stan (PSD) şi Vlad Cosma (PSD).
  • În cazul „parlamentarului-auto”, Gheorghe Coman (PC), care nu ştia nici pe ce lume se află, Parlamentul a aprobat imediat arestarea. Este foarte mare diferenţa de tratament. Este vorba de politicieni care sunt parte a sistemului corupt din Parlament, cei pentru care nu s-a încuviinţat urmărirea penală… Parlamentari cu ştate vechi, care fac parte din corupţia transpartinică ce se mişcă în Parlament cu solidaritate egală din partea tuturor.
  • Sunt oameni influenţi, care pot influenţa votul când alţi parlamentari ajung la necaz.
  • Facem eforturi uriaşe să deschidem porţile Schengen, dar parlamentarilor nu le pasă, fac rău României, discreditând statul român şi demonstrând că nu există voinţă politică pentru combaterea corupţiei, aşa cum spun rapoartele.
  • Asta s-a realizat şi azi cu „finul Chiţoiu”, parte dintr-un grup mai mare, din care face parte „naşul Ruşanu”, şi cu tentacule în multe domenii importante.
  • Românii trebuie informaţi, să ştie cine le face rău, cine îi discreditează.

Taxa suplimentară pe combustibil

Preşedintele s-a referit, din nou, la introducerea taxei de 7 eurocenţi pe litrul de carburant, acciză suplimentară ce ar trebui să fie introdusă de la 1 aprilie.

„O spun încă o dată, această taxă nu este necesară, având în vedere că în bugetul de stat sunt ascunşi suficienţi bani”, a declarat Traian Băsescu.


„Se poate rămâne în deficitul bugetar convenit cu FMI, cu condiţia să se elimine excesul de alocare de la Ministerul Dezvoltării şi de la serviciul datoriei publice” şi să fie înregistrată corect suma ce urmează a se colecta din „taxa pe stâlp”, adică 1,5 miliarde de lei, nu 480 de milioane de lei.

„Fac apel la guvern şi la Parlament, pentru că Parlamentul are în discuţie ordonanţa de urgenţă (cu modificările la Codul fiscal – n. red.) să nu se introducă această taxă suplimentară, pentru că or să crească preţurile şi nu se atinge obiectivul de a da puţin confort populaţiei”, a spus preşedintele Traian Băsescu, marţi, într-o declaraţie de la Cotroceni.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: