Președintele american, Barack Obama, s-a angajat duminică să îi urmărească pe teroriști oriunde se găsesc, calificându-i „criminali” și „asasini” pe membrii grupării Statul Islamic (SI).
Rostit de la un pupitru amplasat în Biroul Oval, discursul președintelui a fost în primul rând unul adresat publicului american, neliniștit de masacrul comis în California, în urmă cu 4 zile, de un cuplu musulman radicalizat, notează New York Times.
„Până în prezent, nu există niciun indiciu că criminalii au fost dirijați de un grupare teroristă din străinătate. Este clar însă că cele două persoane au urmat calea nefastă a radicalizării”, a afirmat șeful statului american.
Președintele Barack Obama a dat semnal că se opune în continuare unei misiuni terestre în Siria și Iraq, asigurând însă: „Vom distruge gruparea Statul Islamic și orice altă organizație care încearcă să ne facă rău”.
Președintele Obama a anunțat o intensificare a misiunbilor aeriene împotriva Statului Islamic, afirmând că o coaliție din ce în ce mai numeroasă de state se alătură eforturilor americane și că eforturile de prindere sau de ucidere a liderilor SI vor da curând rezultate.
Publicația New York Times remarcă faptul că discursul președintelui Obama nu anunță o modificare radicală de strategie în lupta internă sau internațională împotriva terorismului. A fost, consideră NY Times, o informare a poporului american în legătură cu eforturile administrației de a combate Statul Islamic și un apel ca cetățenii să nu cadă pradă temerilor că vina aparține tuturor musulmanilor sau moscheilor din SUA.
”Nu ne putem întoarce unul împotriva celuilalt, nu putem defini lupta noastră ca fiind lupta SUA împotriva Islamului. Nu putem însă nega că ideile extremiste s-au răspândit în anumite comunități musulmane. Este o problemă care trebuie rezolvată și de musulmani, fără îndoială”, a spus președintele Obama.
Publicația americană remarcă faptul că discursul de duminică a fost al treilea rostit de Barack Obama din Biroul Oval, situație care indică gravitatea subiectelor abordate.
În plan intern, președintele a solicitat o serie de acțiuni care să contribuie la siguranța cetățenilor. Barack Obama a cerut autorităților să verifice riguros turiștii care intră în SUA fără vize și a cerut Congresului să interzică vânzarea de arme persoanelor aflate pe listele de interdicție de călătorie în SUA și să limiteze comercializarea armelor de asalt.
Președintele a mai lansat și un apel către grupurile din industria IT să se alăture luptei contra Statului Islamic, cu o propagandă foarte activă pe rețelele sociale.
Un răspuns
Distrugerea statului Islamic este posibila, dar acesta este doar unul din expresiile materiale distructive pentru civilizatie, nascut in zonele in care inapoierea economica, industriala si culturala va naste noi si viitoare amenintari de acest gen.Nimeni nu spune nimic despre „distrugerea” cauzelor economice si sociale generatoare ale miscarilor extremiste.Ele ramin forma regeneratoare de violenta, ca protest (inconstient) contra unei civilizatii bazata pe bogatie si progres economic, pe care n-o intereseaza decit propriul succes de acasa…