sâmbătă

27 aprilie, 2024

29 iulie, 2020

România trebuie să organizeze în acest an două runde de alegeri- locale și parlamentare, iar șeful statului consideră că acestea nu trebuie amânate. În ceea ce privește alegerile parlamentare, șeful statului crede că Parlamentul s-a plasat într-un conflict de interese atunci când a decis că că legislativul stabilește data acestora.

Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat miercuri dacă alegerile locale ar trebui (din nou- n. red.) amânate ținând cont de evoluția crizei coronavirus. Răspunsul a fost:

”Este nevoie de alegeri pentru a reda legitimitatea autorităţilor locale. Ce obţinem dacă amânăm alegerile? În loc să le ţinem în septembrie, le ţinem în noiembrie sau în ianuarie, în iarnă, şi se suprapun cu gripa sau cu o iarnă grea și poate ne trezim că în loc să facem lucrurile mai bine le facem mai prost. Actul de votare se poate organiza în condiții bune, nu este mai periculos să mergi să votezi decât să mergi la hipermarket…. Va fi însă extrem de greu cu campania electorală….”


Președintele a anunțat însă că o decizie definitivă în ceea ce privește alegerile din 27 septembrie, localele, se va lua în următoarele 2 săptămâni.

În cadrul conferinței de presă de la Cotroceni, președintele Iohannis a fost rugat să comenteze și proiectul adoptat de Parlament prin care își atribuie prerogativa de stabilire a datei alegerilor parlamentare.

”Abia ce am primit-o, voi da un răspuns exhaustiv în momentul în care voi decide dacă o promulg sau nu. Câteva opinii personale- când vine vorba de alegrile locale e una, când vorbim de parlamentare e altceva…. Și mă întreb: dacă un număr mai mare de parlamentari vrea să rămână acolo, ce facem, nu facem alegeri?Nu este aici un conflict de interese? Cred că trebuie să ținem cont de Constituție, care e foarte clară: mandatul de parlamentar este de 4 ani, nu poate fi prelungit. Deci, tehnic, e clar. Dar dacă Parlamentul nu face nimic, nu aprobă un proiect de lege să stabilească data alegerilor, întreb din nou: ce facem?” a fost răspunsul președintelui.

În România post-comunistă, Guvernul a fost cel care a stabilit data alegerilor. Parlamentul a votat însă, la începutul săptămânii, un proiect de lege, inițiat de Marcel Ciolacu (PSD), Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) și Attila-Zoltan Cseke (UDMR), care prevede ca data alegerilor parlamentare să fie stabilită de Parlament.


Parlamentul vrea să se asigure că alegerile parlamentare nu vor fi convocate mai devreme de 1 decembrie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: