luni

27 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 februarie, 2022

Președintele Klaus Iohannis a condamnat ferm agresiunea armată de proporții a Federației Ruse împotriva Ucrainei, fiind de părere că sancțiuni suplimentare sunt necesare, iar acestea ar trebui să vizeze și Belarus, se arată într-un comunicat transmis de Administrația Prezidențială joi, în urma reuniunii extraordinare a Consiliului European.

”Președintele Klaus Iohannis a calificat atacul trupelor rusești asupra mai multor regiuni din Ucraina, inclusiv capitala Kiev, drept un act deliberat și neechivoc de agresiune împotriva unui stat independent și suveran. Președintele României a subliniat că, în această situație atât de dificilă, Uniunea Europeană trebuie să continue să își apere valorile și principiile, evidențiind importanța unității și legăturilor cu partenerii apropiați din regiune și la nivel global. Președintele Klaus Iohannis a sprijinit reacția fermă și rapidă a Uniunii Europene, inclusiv adoptarea pachetului puternic de sancțiuni și pregătirea, în continuare, a unor sancțiuni individuale și economice suplimentare, care să vizeze și Belarus”, a informat Administrația Prezidențială.

Șeful statului a subliniat deplina solidaritate a României cu Ucraina și poporul ucrainean și a precizat că țara noastră va continua să ofere sprijin, în principal asistență umanitară.


Președintele Iohannis a pledat pentru atenuarea impactului negativ al acțiunilor Rusiei asupra Republicii Moldova și Georgiei, state partenere care resimt deja presiunea din partea Moscovei, accentuând importanța oferirii sprijinului financiar necesar pentru consolidarea rezilienței partenerilor.

”Considerând actuala situație drept cea mai mare provocare din istoria recentă a Europei, președintele Klaus Iohannis a evidențiat necesitatea continuării coordonării strânse a reacțiilor și a abordărilor cu partenerii euroatlantici, în special SUA și la nivel NATO”, precizează Administrația Prezidențială.

La această reuniune, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a intervenit prin videoconferință, prezentând evoluțiile în curs ale situației de securitate.

Liderii europeni au agreat un nou pachet de sancțiuni

Liderii UE au cerut Rusiei încetarea imediată a acțiunilor militare, retragerea necondiționată a tuturor forțelor și echipamentului militar de pe întreg teritoriul Ucrainei și respectarea deplină a integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.


Consiliul European a agreat politic un pachet de măsuri restrictive suplimentare, prin care vor impune costuri masive și severe Rusiei pentru acțiunile sale, pachet agreat în strânsă cooperare cu partenerii și aliații.

În cadrul reuniunii, liderii europeni au condamnat puternic implicarea Belarusului în agresiunea la adresa Ucrainei, solicitându-i să se abțină de la astfel de acțiuni și să își respecte obligațiile internaționale.

Sancțiunile agreate de Consiliul European vor acoperi sectoarele financiar, energetic, al transporturilor, bunurile cu dublă utilizare, precum și controlul și finanțarea exporturilor, politica de vize, listările adiționale ale unor persoane și entități, precum și noi criterii de listare.

Consiliul Uniunii Europene urmează să adopte, fără întârziere, propunerile pregătite de Comisia Europeană și de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene. Liderii europeni au solicitat pregătirea și adoptarea de urgență a unui pachet suplimentar de sancțiuni individuale și economice, care va include, de asemenea, și Belarus.

Liderii europeni au convenit, totodată, că Uniunea Europeană va continua să coopereze strâns cu vecinii săi și au reiterat sprijinul necondiționat și angajamentul față de suveranitatea și integritatea teritorială ale Republicii Moldova și ale Georgiei. Uniunea Europeană va continua coordonarea strânsă cu partenerii și aliații săi în cadrul ONU, OSCE, NATO și G7.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cele mai largi cohorte din România, cele ale așa-numiților „decreței”, vor începe să se pensioneze din 2028, când vor avea loc primele retrageri anticipate din activitate ale acestora

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: