Președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare legea privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale, invocând absența unor ”prevederi riguroase” care să garanteze transparența și solicitând clarificarea normelor care privesc împrumuturile acordate formațiunilor politice și candidaților în așa fel încât să fie eliminate suspiciunile privind dependența politicienilor de mediul de afaceri.
”Legislaţia privind finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale este esenţială în reformarea instituţiilor politice, la care s-au angajat toate partidele şi care este aşteptată de întreaga societate românească.
Obiectivul de a aduce mai multă transparenţă şi integritate în finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale, convenit în cadrul consultărilor cu Preşedintele României, nu poate fi atins în absenţa unei dezbateri reale şi a unor prevederi clare şi riguroase care să nu lase loc suspiciunilor, interpretărilor sau să ducă la efecte contrare celor scontate.
În forma trimisă spre promulgare, legea nu a beneficiat de dezbatere în ambele Camere ale Parlamentului, ceea ce afectează inclusiv principiul constituţional al bicameralismului.
Prin cererea de reexaminare, Preşedintele României solicită clarificarea normelor care privesc împrumuturile acordate partidelor de persoane fizice şi juridice, donaţiile, controlul finanţării, precum şi clarificarea unor prevederi susceptibile a încalca principiul pluralismului politic”, se arată în comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale.
Camera Deputaților a adoptat, la 18 martie, în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale, proiect care nu a fost dezbătut de Senat, în varianta ajunsă la promulgare.
Legea prevede introducerea finanțării partidelor cu bani publici, idee care are la bază prezumția potrivit căreia odată ce candidații și partidele își vor putea desfășura campaniile bazându-se pe surse de la bugetul de stat se elimină eternul troc între aceștia și oamenii de afaceri, firme și companii care își oferea sprijinul financiar în schimbul obținerii unor contracte cu statul.
Proiectul a fost definitivat de Comisia de Cod Electoral și face parte din pachetul de reformare a întregului sistem al alegerilor locale și parlamentare.
Proiectul intrat în dezbaterea Camerei Deputaților prevede că sursele de finanțare ale unui partid sunt:
- donaţii
- venituri provenite din activităţi proprii
- subvenţii de la bugetul de stat
- împrumuturi de la persoane fizice și juridice
Comisia de Cod electoral a amendat textul inițial, acceptând ca sursă de finanțare împrumuturile de la persoane fizice și juridice, această prevedere fiind considerată o posibilă portiță juridică de încălcare a regulilor jocului, în absența unor instrumente eficiente de control din partea Autorității Electorale Permanente.
”Contribuţiile pentru campania electorală care pot fi depuse de către candidaţi sau mandatarul financiar pot proveni numai din donaţii primite de candidaţi de la persoane fizice, din venituri proprii sau din împrumuturi de la persoane fizice sau contractate cu instituţii bancare”, se arată în proiect.
În cererea de reexaminare, această prevedere este contestată pentru faptul că poate perpetua dependența politicienilor de mediul de afaceri:
Posibilitatea legală conferită partidelor politice de a recurge la împrumuturi de la persoane fizice, inclusiv în numerar, dar şi de la persoane juridice – altele decât instituţiile de credit (supuse supravegherii prudenţiale şi unor cerinţe minime de administrare a riscurilor nerambursării împrumuturilor) – poate fi o normă juridică de natură să perpetueze dependenţa mediului politic de mediul de afaceri şi poate fi de natură să eludeze plafoanele stabilite atât pentru împrumuturi, cât şi pentru donaţii (eventual, prin donaţii deghizate sub formă de împrumuturi), a căror restituire nu va fi solicitată.
Președintele poate cere reexaminarea unei legi o singură dată, iar, în cazul în care Parlamentul respinge obiecțiile sale, o poate contesta la Curtea Constituțională.