vineri

19 aprilie, 2024

7 ianuarie, 2022

Preşedintele Kazahsta, Kasim-Jomart Tokaiev, a anunţat vineri că a autorizat forţele de ordine să deschidă focul asupra „teroriştilor” şi să tragă pentru a ucide. Decizia vine la trei zile de când protestele au devenit extrem de violente în fosta republică sovietică.

Într-un discurs televizată, Kassym-Jomart Tokayev a dat vina pentru tulburări pe „teroriști” și „militanți” și a spus că a autorizat folosirea forței letale împotriva lor, anunță Associated Press.

„Cei care nu se predau vor fi eliminați. Teroriştii continuă să distrugă bunuri ale poporului şi să folosească arme împotriva cetăţenilor”, a spus vineri Tokayev. El a catalogat, de asemenea, apelurile la discuții cu protestatarii făcute de alte țări drept „prostii”. „Ce negocieri pot fi purtate cu criminalii?” s-a întrebat președintele Tokaev.


El a precizat că ”lichidarea bandiților va avea loc în scurt timp”. Kasim-Jomart Tokaiev a mai afirmat că cel mai mare oraş din ţară, Almaty, a fost atacat de ”20.000 de bandiţi”, cu un ”plan clar” şi un ”nivel înalt de pregătire de luptă”.

Preşedintele i-a mulţumit călduros omologului său rus Vladimir Putin pentru trimiterea de trupe, cu scopul de a pune capăt revoltelor în ţară.

”Îi mulţumesc în mod special preşedintelui rus Vladimir Putin. El a răspuns foarte rapid şi, mai ales, amical apelului meu”, a declarat Kasim-Jomart Tokaiev.

Bilanț provizoiu al confruntărilor

Ministerul de Interne a anunțat vineri că 26 de „infractori înarmați” au fost „lichidați” și peste 3.000 de reținuți, în timp ce 18 membri ai poliției și a gărzii naționale au fost uciși de la începutul protestelor.


În cursul dimineții, Administrația prezidențială kazahă a precizat că forțele de menținere a păci trimise de OTSC ”nu s-au angajat în lupte și nici nu au ajutat la eliminarea militanților”.

Administrația prezidențială a mai spus că identitatea militanților reținuți este în curs de verificare și că este investigată posibilitatea ca aceștia să aparțină unei organizații extremiste.

Protestele populare din Kazahstan au devenit extrem de violente începând de miercuri: clădiri guvernamentale incendiate și zeci de protestatari și peste o duzină de ofițeri de aplicare a legii uciși.

Internetul în toată țara a fost închis. Două aeroporturi au fost închise, inclusiv unul în Almaty, cel mai mare oraș al țării.

Guvernul a anunțat joi un plafon de preț de 180 de zile pentru combustibilul pentru vehicule și un moratoriu asupra creșterii tarifelor la utilități. Tokayev a oscilat scurt timp între încercarea de a-i calma pe protestatari – a acceptat demisia guvernului – și adoptarea de măsuri dure pentru a opri tulburările.

Președintele a cerut ajutor unei alianțe militare conduse de Rusia. Alianța, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, include Kazahstan, Belarus, Armenia, Tadjikistan și Kârgâzstan. 2.500 de parașutiști ruși au fost trimiși în Kazahstan sub umbrela OTSC.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: