Președintele Klaus Iohannis cere Guvernului „să abandoneze” demersurile privind grațierea și modificarea Codurilor penale, subliniind că „vocea oamenilor nu poate fi ignorată”.
„Guvernul nu poate să treacă peste voința cetățenilor, care este suverană. Vocea oamenilor nu mai poate fi ignorată! O democrație solidă este una în care majoritățile nu abuzează de drepturile lor doar pentru că dețin, vremelnic, puterea. Solicit Guvernului să abandoneze demersurile privind grațierea și modificarea Codurilor penale”, a scris președintele Iohannis, luni, pe Facebook.
Șeful statului precizează: „România are doar de pierdut din prelungirea acestei situații care a scos zeci de mii de români în stradă”.
Președintele Klaus Iohannis părea că a blocat, pe 18 ianuarie, prin sosirea intempestivă la sediul guvernului, un plan guvernamental de a legifera, prin Ordonanță de Urgență, o grațiere colectivă și de a modifica Codul penal cu scopul dezincriminării unor fapte.
Cum puterea executivă a insistat în acest demers, șeful statului a anunțat, pe 23 ianuarie, într-o declarație susținută la Palatul Cotroceni, că va începe demersurile privind organizarea unui referendum pe tema grațierii și a modificării legislației în materie penală.
Plenul Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz negativ pentru proiectele de ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor pe data de 25 ianuarie.
Ministrul Justiției, sprijinit de premier și de președinții PSD și ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, continuă să promoveze aceste demersuri, anunțând, pe 28 ianuarie, că în acest moment guvernul are 3 variante de lucru: modificarea legislației penale și grațiere prin Ordonanțe de Urgență, prin proiecte de lege pentru care Guvernul își asumă răspunderea sau proiect de lege trimis spre dezbatere parlamentară.