24 mai, 2017

Președintele Klaus Iohannis va participa joi, la Bruxelles, la reuniunea șefilor de stat și de guvern din statele membre NATO, unde va pleda pentru menținerea unității de acțiune aliate față de Rusia și pentru o abordare coerentă și unită a întregului flanc estic.

Obiectivul summitului este de a reafirma valorile fundamentale ale Alianței, precum și unitatea, solidaritatea, coeziunea statelor membre, cât și soliditatea relației transatlantice, se spune într-un comunicat al Adminsitrației Prezidențiale.

Ideile pe care le va prezenta Klaus Iohannis la summitul NATO de joi, potrivit comunicatului transmis de Cotroceni:

  • va sublinia că țara noastră este un contributor consistent la prezența aliată înaintată în flancul estic al NATO pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare a Alianței.
  • va reitera importanța și soliditatea relației transatlantice, în contextul menținerii angajamentului ferm al SUA față de NATO. Alocarea de către România a 2% din PIB pentru apărare consolidează profilul țării noastre la nivel aliat, cadru în care este important ca sumele alocate să fie efectiv cheltuite în 2017. Încă de la începutul mandatului său, Președintele României a promovat și a susținut consensul politic național pentru alocarea a 2% sectorului apărării, care începe să se materializeze din acest an.
  • va susține creșterea rolului NATO în combaterea terorismului, în domenii în care poate aduce valoare adăugată. România participă, de altfel, la eforturile aliate și internaționale de combatere a terorismului prin participarea militarilor români la misiunea NATO din Afganistan și, începând cu acest an, prin consilierea oferită forțelor de securitate din Irak.
  • va reafirma importanța consolidării posturii de descurajare și apărare a NATO în flancul estic, conform angajamentului aliat asumat la Summitul de anul trecut, și va reitera necesitatea abordării unitare și coerente a întregului flanc estic, pentru creșterea eficienței măsurilor de descurajare ale NATO.
  • va pleda și pentru menținerea unității de acțiune aliate față de Rusia și va susține promovarea unei abordări cuprinzătoare și echilibrate geografic a politicii NATO de proiectare a stabilității, atât pe direcția sudică, cât și pe cea estică, având în vedere necesitatea menținerii în atenția aliată a vecinătății estice și, implicit, a sprijinului pentru Ucraina, Georgia și Republica Moldova.

În marja reuniunii, Președintele României va avea o întâlnire bilaterală cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, în acdrul căreia se va discuta despre întărirea Parteneriatului Strategic bilateral și despre acțiunea comună în cadrul Alianței și în regiune.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: