Fermierii români ar putea primi compensații mai mari decât cele alocate inițial de Comisia Europeană, a dat de înțeles, joi seara, președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, după discuția pe care a avut-o cu preşedintele Klaus Iohannis în marja Consiliului European.
„Ca un prim pas, am mobilizat peste 56 de milioane de euro din rezerva agricolă de urgență. Dar acest lucru nu este suficient. Acest lucru a fost foarte clar în această seară. Prin urmare, sunt recunoscătoare României, care a depus o moțiune și care a sugerat să analizăm posibilitatea de a crește această sumă pentru fermierii din statele din prima linie”, a declarat joi seara Ursula von der Leyen.
„Este important să îi ajutăm – și am discutat acest lucru în această seară – pe fermierii noștri din Uniunea Europeană care trebuie să facă față consecințelor pieței. Pentru că o mare cantitate de cereale ajunge acum pe piața europeană, iar acest lucru are o influență asupra prețurilor. Prin urmare, acele țări din prima linie, care ajută cel mai mult cu culoarele de solidaritate, nu ar trebui să sufere de dezavantaje”, a mai spus șefa executivului european.
Anunțul a fost făcut la câteva ore după discuția purtată de aceasta cu președintele Klaus Iohannis, căruia i-a promis că CE va reanaliza şi va reveni asupra cifrelor pentru România, conform unor surse oficiale citate de Agerpres. Din declarația Ursulei von der Leyen reiese că sumele vor fi crescute și în cazul celorlalte două state, Bulgaria și Polonia.
Președintele Klaus Iohannis: Este posibil ca datele furnizate de Ministerul Agriculturii să nu fi fost „gândite profund”
Înainte de participarea la reuniunea Consiliului European de primăvară, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, cu privire la suma propusă de Comisia Europeană (CE) pentru România drept compensaţie pentru fermieri, că este posibil ca datele furnizate de Ministerul Agriculturii să nu fi fost „gândite profund”, adăugând, totodată, că ar fi trebuit ca CE să ţină cont de „sacrificiile imense” făcute pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre pieţele lumii.
„Situaţia se prezintă la modul următor: Ministerul Agriculturii livrează date Comisiei Europene. Comisia Europeană foloseşte o formulă de calcul, fără să negocieze cu nimeni, şi acordă anumite ajutoare. Este posibil ca datele furnizate de minister să nu fi fost gândite profund, dar nu le-am văzut şi nu pot să le comentez. Este, pe de altă parte, foarte ciudat ca în Comisia Europeană pe aceste speţe să nu se negocieze nimic, ci să se folosească formule. Aceste lucruri nu pot fi rezolvate, după părerea mea, contabiliceşte. Sunt chestiuni complicate. Trebuie să ţinem cont sau cel puţin trebuia Comisia Europeană să ţină cont de faptul că noi am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre pieţele lumii. Nu au făcut-o. Nu ştiu de ce nu au făcut-o, dar vom afla. Este regretabil că astfel de abordări ultrabirocratice pun sub semnul întrebării buna-credinţă a Comisiei”, a afirmat şeful statului.
Petre Daea, criticat și de propriul partid pentru că a obținut cea mai mică sumă
CE a anunţat luni că doreşte să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, în valoare totală de 56,3 milioane de euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru compensarea „pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase” venite din Ucraina şi „limitarea impactului dezechilibrelor pieţei”.
A fost propusă alocarea unei sume de 29,5 milioane de euro Poloniei, 16,75 de milioane de euro Bulgariei, iar României 10,05 milioane de euro. În plus, CE autorizează cele trei ţări să dubleze aceste sume prin ajutoare de stat.
Acuzat de fermieri că a obținut compensații atât de mici, deși agricultorii români ar fi suportat cele mai mari prejudicii din cauza invadării pieței cu cereale din Ucraina, minsitrul Agriculturii a declarat: „Am făcut tot timpul ceea ce a trebuit pentru ţară, am făcut tot timpul ce trebuie pentru fermieri”.
****