marți

21 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 martie, 2023

Un acord fără precedent pe timp de război, care a permis exportul de cereale din Ucraina către țări din Africa, Orientul Mijlociu și Asia, a fost prelungit chiar înainte de data expirării, anunță Associated Press.

Organizația Națiunilor Unite și președintele turc Recep Tayyip Erdogan au anunțat prelungirea, dar niciunul nu a precizat cât va dura. ONU, Turcia și Ucraina au făcut eforturi pentru o prelungire de 120 de zile, în timp ce Rusia a spus că este dispusă să accepte 60 de zile.

Viceprim-ministrul ucrainean Oleksandr Kubrakov a scris sâmbătă pe Twitter că acordul va rămâne în vigoare pentru o perioadă mai lungă, de patru luni.


Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat agenției de presă ruse Tass că Moscova „a fost de acord să prelungească acordul cu 60 de zile”.

Aceasta este a doua reînnoire a acordurilor separate pe care Ucraina și Rusia le-au semnat cu Națiunile Unite și Turcia pentru a permite produselor agricole să părăsească regiunea Mării Negre după ce Rusia și-a invadat vecinul în urmă cu mai bine de un an.

Națiunile în război sunt ambele furnizori majori la nivel mondial de grâu, orz, ulei de floarea soarelui și alte produse alimentare accesibile de care depind națiunile în curs de dezvoltare.

Rusia s-a plâns că transporturile de îngrășăminte – pe care acordul său cu Turcia și ONU ar fi trebuit să le faciliteze – nu ajung pe piețele globale, ceea ce a reprezentat o problemă pentru Moscova de când acordul a intrat în vigoare în august. Cu toate acestea, a fost reînnoit în noiembrie pentru încă patru luni.


***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lista crizelor la care Europa trebuie să răspundă în următorul deceniu nu se rezumă la efectele pandemiei și la război – ea e mult mai lungă și cuprinde

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: