luni

15 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 ianuarie, 2017

România nu va fi amendată de CEDO pentru situaţia din penitenciare, dacă elaborează un pachet de măsuri, a asigurat marți seara președintele Klaus Iohannis,aflat la Strassbourg, unde participă la reuniunea Consiliului Europei. 

Măsurile trebuie să îndeplinească cerinţele CEDO şi ale Consiliului Europei, iar dacă acest lucru se va întâmpla, atunci toate dosarele privind condiţiile din penitenciare vor fi returnate României.

Potrivit șefului statului, va exista un mecanism prin care deţinuţii pot reclama în ţară condiţiile din închisori, urmând ca autorităţile din România să găsească soluţii sau măsuri compensatorii.


”Decizia-pilot va fi redactată şi făcută cunoscută în prima jumătate a anului şi se va referi la situaţia din închisorile româneşti. Lucrurile trebuie privite şi cu realism şi cu optimism. Se va arăta unde sunt problemele şi se va da un termen destul de generos pentru ca în România să găsim soluţii (…) Graţierea este doar o poibilă soluţie, doar o parte din pachetul care trebuie elaborat.”, a anunţat Klaus Iohannis.

El a adăugat că vor trebui găsite mecanismele prin care deţinuţii din România să se poată plânge de regimul de detenţie şi în faţa instanţelor naţionale.

„Lucrurile sunt bine pregătite, rezonabile, vor fi puse la dispoziţia românilor.

Pe partea de sancţiuni sau amenzi nu se pune aşa ceva în discuţie, nu va exista o sancţiune pentru România.


Nu există aşa ceva, nu va fi niciun fel de amendă, amenzile nu se dau pauşal. Dacă România elaborează un pachet de măsuri care satisface cerinţele CEDO şi cerinţele Consiliului European, toate dosarele pe acea speţă vor fi returnate României, care trebuie să le rezolve unitar.

Dacă pachetul de măsuri nu rezolvă problema, atunci aceste dosare ar rămâne la CEDO şi ar fi lucrate individual.

E posibil ca într-o speţă concretă să apară o sancţiune, de cele 80 milioane nici nu poate fi vorba. E un calcul pe colţul mesei, folosind informaţii de la o speţă din Italia. Nu poate fi aplicat în România.

Aceste calcule pe bune nu le-a făcut încă nimeni. Hai să asteptăm să vedem ce doreşte CEDO de la noi, să elaborăm un pachet serios pentru România şi atunci nu va fi nicio amendă, rezolvăm problema acasă”, a declarat Klaus Iohannis.

În pachetul de măsuri ce trebuie implementat ar putea să se regăsească şi graţierea unor pedepse, însă nu în forma în care a fost propusă în ordonanţa de urgenţă a Guvernului. ”Graţierea poate fi o parte mică din pachetul de soluţie şi aşa trebuie tratată. La noi acasă problema s-a pus în mod total greşit (…) Nu exclud graţierea, dar ea nu poate fi făcută pentru politicieni. Graţierea face sens dacă e făcută pentru cei din închisori, nu pentru cei care stau în Parlament”, a mai spus preşedintele.

Reamintim că Iohannis le-a transmis marți președinților celor două camere ale Parlamentului scrisoarea prin care anunță că a declanșat procedura pentru organizarea unui referendum cu privire la continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice.

Conținutul integral al scrisorii transmise președinților Camerei Deputaților și Senatului :

În temeiul dispozițiilor art. 90 din Constituția României și al dispozițiilor art. 2 și 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, intenționez să cer poporului să-și exprime, prin referendum, voința suverană cu privire la următoarea problemă de interes național: Continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice.

Având în vedere dispozițiile legale menționate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum național referitor la problema sus-menționată

Detaliile procedurale ale organizării unui referendum

Art. 90 din Constituție, prevede:

Referendumul

Consultarea Parlamentului
  • Parlamentul are termen 20 de zile calendaristice să prezinte un punct de vedere asupra referendumului iniţiat de acesta.
  • În cazul în care legislativul nu răspunde, preşedintele poate emite decretul de organizare a referendumului.
  • Parlamentul are rol pur consultativ în această chestiune
  • Parlamentul nu îşi transmite punctul de vedere, şeful statului poate emite decretul privind organizarea referendumului după expirarea acestui termen, procedura constituţională de consultare a Parlamentului considerându-se îndeplinită.

Referendumul

  • Cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin DA sau NU asupra problemei supuse referendumului.
  • Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
  • Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.
  • Obiectul şi data referendumului naţional se stabilesc prin decret al preşedintelui României, în cazul referendumului cu privire la probleme de interes naţional, iar aducerea la cunoştinţă publică a datei referendumului naţional se face prin Monitorul Oficial al României, Partea I, şi prin presă, radio şi televiziune.
  • Participantul la referendum îşi va exprima voinţa în mod individual, într-o cabină închisă, aplicând ştampila ”Votat” numai în unul dintre cele două pătrate ale buletinului de vot, corespunzător opţiunii sale. După ce a votat, participantul la referendum va îndoi buletinul de vot, astfel ca pagina albă, care poartă ştampila de control, să rămână în afară, după care îl va introduce în urnă, având grijă să nu se deschidă.
  • Cetăţeanul care, în ziua referendumului naţional, se află într-o altă localitate decât cea în care este înscris în lista electorală poate să îşi exercite dreptul de vot în localitatea respectivă, la orice secţie de votare, urmând a fi înscris într-o listă suplimentară de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, pe baza actului de identitate sau a adeverinţei care ţine loc de act de identitate.

 

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: