joi

25 aprilie, 2024

7 septembrie, 2020

Diplomația va avea, în urma crizei coronavirus, unele ”fațete noi”, ceea ce va presupune din partea diplomaților și a consulilor, dar și a factorilor decidenți, un plus de atenție spre anticipare, de inventivitate, dar și de flexibilitate– acesta este mesajul principal transmis de președintele Iohannis corpului diplomatic român.

Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române (RADR) a început luni și se va desfășura, timp de trei zile, în format online. Tema ediţiei din acest an este „Impactul pandemiei asupra tendinţelor internaţionale şi răspunsurile diplomaţiei române”.

Mesajul transmis de președinte:


Salut desfășurarea, în aceste zile, a unui eveniment de tradiție pentru politica externă a României – Reuniunea Anuală a Diplomației Române.

Pentru prima dată în istorie, această reuniune este organizată exclusiv în format digital, la distanță, din cauza contextului cu totul aparte în care ne aflăm, generat de criza pandemică.

Această criză a produs multiple consecințe în plan intern și internațional, care trebuie analizate cu atenție. Este, prin urmare, salutar faptul că ediția din acest an a Reuniunii Diplomației Române este dedicată analizei impactului pandemiei asupra relațiilor internaționale și modalităților în care diplomația română va răspunde acestui nou context.

Diplomația va avea, în urma acestei crize, și unele fațete noi, ceea ce va presupune din partea diplomaților și a consulilor, dar și a factorilor decidenți, un plus de atenție spre anticipare, de inventivitate, dar și de flexibilitate.


În același timp, subliniez faptul că, inclusiv în condițiile deosebite din acest an, diplomația română a continuat, la toate nivelurile, să promoveze interesele naționale în conformitate cu prioritățile strategice ale politicii externe a României – care, în ciuda evoluțiilor amintite ale relațiilor internaționale, rămân aceleași.

Astfel, și în acest an, politica noastră externă s-a axat în mod consecvent pe coordonatele esențiale ale creșterii rolului României în cadrul Uniunii Europene și al NATO, precum și pe consolidarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii. Aceste linii esențiale rămân extrem de importante și este important ca diplomația română să lucreze în continuare la aprofundarea lor.

Apreciez modul în care diplomații români s-au angajat de la bun început în această misiune și contribuția adusă de ei. Ministerul Afacerilor Externe, prin reprezentanții de la misiunile din exterior, precum și prin cei din țară, a depus eforturi constante pentru asigurarea liberei circulații a cetățenilor români în interiorul Uniunii Europene, spre și dinspre țară, precum și pentru repatrierea lor din cele mai îndepărtate zone ale lumii, pentru facilitarea asigurării tranzitului de mărfuri esențiale economiei românești și de echipamente medicale atât de necesare pentru combaterea pandemiei, respectiv pentru asigurarea asistenței consulare necesare protejării drepturilor cetățenilor, mai ales în aceste vremuri de criză.

Adesea, condițiile în care a acționat diplomația română au fost foarte dificile și au presupus riscuri personale asumate și, de aceea, îmi exprim aprecierea pentru implicarea și profesionalismul de care au dat dovadă membrii Corpului Diplomatic și Consular al României.

Am deplină încredere în acțiunile diplomației române, care contribuie în mod esențial la promovarea intereselor României. Aștept revederea cu șefii de misiuni în format tradițional, atunci când actualele condiții o vor permite, și doresc succes în desfășurarea actualei Reuniuni a Diplomației Române, precum și dezbateri cât mai fructuoase și utile.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: