duminică

14 iulie, 2024

12 mai, 2023

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan este devansat cu cel puţin cinci puncte procentuale de principalul său rival, Kemal Kilicdaroglu, într-un sondaj realizat de institutul Konda, înaintea alegerilor prezidenţiale care au loc duminică.

Pe de altă parte, cu două zile înainte de scrutin, Kemal Kilicdaroglu (foto) acuză că Rusia a recurs la o campanie „deepfakes”, pentru a-l ajuta pe actualul șef al statului.

Președintele Erdogan este susţinut de 43,7% dintre alegători, iar Kiliçdaroglu de 49,3%, ceea ce ar însemna că acestuia din urmă i-ar lipsi foarte puţin până la majoritatea necesară pentru a câştiga în primul tur. Cei doi ar urma să se confrunte într-un al doilea tur de scrutin pe 28 mai, conform sondajului prezentat de Reuters, agenție preluată de Agerpres.

Recep Tayip Erdogan, care deține președinția Turciei din 2014, în fața celui mai dificil test electoral din cariera sa politică


Rezultatele sondajului au întărit impresia că Erdogan se află în faţa celui mai greu test din cele două decenii de când se află la putere. Ele vin în concordanţă cu cele alte altor sondaje în care pe primul loc se poziţionează tot Kiliçdaroglu, liderul taberei opoziţiei ce reuneşte partide seculariste, conservatoare şi naţionaliste.

Conform aceluiaşi sondaj, realizat între 6-7 mai, sprijinul pentru ceilalţi doi candidaţi se situează la 4,8% pentru Sinan Ogan şi 2,2% pentru Muharrem Ince.

Kemal Kiliçdaroglu este liderul celui mai important partid de opoziţie, Partidul Popular Republican (CHP).

Alegerile au loc la trei luni după devastatorul seism soldat cu peste 50.000 de morţi în Turcia şi care a lăsat milioane de persoane fără adăpost și a erodat puternic poziția președintelui Erodgan, din cauza dezvăluirilor privind legătura dintre acte de corupție ale administrației și fragilitatea construcțiilor.

Unul dintre candidați, victimă a campaniei de deepfake-uri dirijate de Moscova


Kemal Kilicdaroglu a acuzat joi Rusia de interferențe în campania electorală a Turciei, inclusiv printr-o campanie de deepfakes. Acuzaţiile au intervenit la câteva ore după ce un alt candidat, Muharrem Ince, s-a retras din cursă, după ce a fost ţinta unei campanii de calomnie online, scrie AFP, citată de Agerpres.

Muharrem Ince s-a retras joi după ce a fost ţinta unei campanii de defăimare online, care includea în special imagini contrafăcute ale lui în compania mai multor femei sau la volanul unor maşini de lux.

„Dragi prieteni ruşi”, a postat Kemal Kilicdaroglu pe Twitter, „sunteţi la originea montajelor, conspiraţiilor, falsurilor şi înregistrărilor care au fost dezvăluite ieri în această ţară”. „Dacă doriţi prietenia noastră după 15 mai, nu vă atingeţi de statul turc. Suntem în continuare în favoarea cooperării şi a prieteniei”, a scris el.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: