luni

24 iunie, 2024

28 mai, 2024

În timp ce guvernele europene rămân împărțite când – sau dacă – să recunoască statutul palestinian, președintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că va sprijini această mișcare.

„Sunt în favoarea soluției cu două state și în favoarea recunoașterii unui stat palestinian. Cred că cel mai bine ar fi o abordare coordonată cu statele membre ale UE și țările terțe, astfel încât să existe o pârghie”, a declarat șeful Consiliului European pentru Euronews. Charles Michel a spus că recunoașterea ar trebui să vină ca o modalitate prin care UE să ceară „pași importanți în ceea ce privește reformele”.

Până acum, blocul UE a susținut solicitările de încetare a focului în Gaza și eliberarea tuturor ostaticilor israelieni deținuți de Hamas, alături de nevoia de a oferi mai mult ajutor umanitar în Gaza și de a se asigura că toate părțile respectă dreptul internațional.


Cu toate acestea, problema statalității a fost una pe care liderii europeni au tot amânat-o. Guvernele Spaniei, Irlandei și Norvegiei au anunțat oficial marți că recunoasc statul palestinian, ceea ce a declanșat furie în Israel.

Suedia a fost până de curând singura țară care a recunoscut Palestina în timp ce era membră a UE. Unele țări UE – Bulgaria, Cipru, Cehia, Ungaria, Malta, România, Polonia și Slovacia – au făcut pasul înainte de a adera la Uniune.

”Recunoașterea statului palestinian nu este un cadou pentru Hamas, ci, dimpotrivă. Întărirea Autorității Palestiniene nu înseamnă întărirea Hamas; dimpotrivă. Scopul este să ofere o mai mare putere părții din societatea palestiniană pe care o recunoaștem și cu care lucrăm”, a declarat și șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, săptămâna trecută.

Comentariile lui Charles Michel vin într-un moment de tensiune crescută. Săptămâna trecută, Curtea Internațională de Justiție a decis că Israelul trebuie să-și oprească imediat ofensiva din Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, și să deschidă punctul de trecere a frontierei Rafah pentru a permite ajutorului umanitar să intre în enclavă nestingherit.


Duminică, la câteva zile după hotărâre, Israelul a lansat un atac aerian asupra unei tabere de palestinieni strămutați din Rafah, ucigând cel puțin 45 de persoane. Loviturile israeliene au fost condamnate pe scară largă de liderii UE.

Charles Michel, al cărui mandat ca președinte al Consiliului European se încheie la 1 decembrie, a fost criticat în trecut de țările UE pentru că a anticipat politica externă a Uniunii înainte ca țările membre să ajungă la unanimitate, de exemplu cu privire la momentul aderării Ucrainei.

În Belgia, țara lui Charles Michel, partidele politice sunt în dezacord pe acest subiect. Țara urmează să se prezinte la urne pentru alegerile parlamentare din 4 iunie.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: