import export” width=”230″ height=”168″ />O depreciere cu 15% a lirei sterline provoacă exportatorilor români în Marea Britanie pierderi zilnice de 1,5 milioane de euro, în baza contractelor aflate în derulare, a declarat, luni, copreședintele Consiliului de export al României Mihai Ionescu, citat de Agerpres.
Acesta cere măsuri pentru compensarea de către stat a pierderilor suferite din cauza Brexitului de companiile exportatoare în Marea Britanie.
Consiliul de export este o structura organizatorica la nivel naţional, cu caracter public-privat, fara personalitate juridica, funcţionează pe lângă Ministerul Economiei.
Mihai Ionescu solicită autorităților să adopte măsuri pentru compensarea firmelor care suportă pierderi din cauza Brexit-ului, având în vedere că oamenii de afaceri nu și-au luat măsuri de protecție deoarece nu au crezut că votul va fi în favoarea ieșirii Marii Britanii din UE.
„La o cădere a lirei sterline de 15%, avansată de consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, înseamnă că noi vom pierde 1,5 milioane de euro în fiecare zi din export. Comerțul României cu Marea Britanie se ridică la 4 miliarde de euro, din care 2,4 miliarde export și 1,6 miliarde import. Deci, balanța este activă. Mai mult, pe primul trimestru, avem o creștere a exportului de 15% și de 5% la importuri, deci se menține trendul de balanță activă”, a explicat Mihai Ionescu.
Potrivit acestuia, exporturile românești în Marea Britanie constau, în proporție de 47%, în mașini și echipamente, 23% – confecții și 18% – auto și componente auto.
În acest context, reprezentantul exportatorilor este de părere că Banca Națională a României va interveni pentru temperarea deprecierii lirei sterline, având în vedere că „nu este indiferent pentru BNR ce se întâmplă cu economia românească”.