marți

25 iunie, 2024

15 februarie, 2013

Preşedintele Traian Băsescu s-a lansat joi în aprecieri faţă de cei doi candidaţi la şefia PDL, şeful statului criticând conducerea lui Vasile Blaga şi lăudând-o, în schimb, pe Elena Udrea, în condiţiile în care în 23 martie este programată Convenţia nţională a partidului.

Şeful statului a mers joi în judeţul Maramureş, unde a participat la priveghiul stareţului mănăstirii Rohia, Serafim Man, duhovnicul său, dar şi cel care l-a îndrumat în viaţa monahală pe scriitorul Nicolae Steinhartd.

La întoarcere, Băsescu a trecut pe la Cluj-Napoca, unde s-a întâlnit cu primarul Emil Boc, fostul prim-ministru şi ex-preşedintele PDL.


Aici, Traian Băsescu a făcut primele declaraţii referitoare la candidaţii la funcţia de preşedinte al partidului, criticându-l pe actualul şef al PDL, Vasile Blaga.

„E nevoie de un PDL revitalizat, care să fie alternativă, pentru că aşa cum merge acum mă tem că se îndreaptă spre zona marginală a politicului. Partidul are nevoie de un lider care să îl tracteze”, a spus Băsescu.

În schimb, Băsescu l-a lăudat pe primarul Clujului, Emil Boc, menţionând-o tangenţial şi pe Elena Udrea.

„Când şi el, şi eu – şi mai e cineva, Elena Udrea – eram bătuţi cu pietre la Bucureşti, el a venit la Cluj, la el acasă, şi a câştigat mandatul de primar. A fost un lucru extraordinar, nu numai pentru el, ci şi pentru mine”, şi-a amintit preşedintele ţării.


Seara, şeful statului a acordat un interviu postului B1TV, în care şi-a dezvoltat criticile faţă de actuala conducere a PDL, reprezentată de Blaga ca preşedinte al partidului, şi a lăudat-o în continuare pe Elena Udrea.

Şeful statului l-a acuzat pe Blaga, fără să-i pronunţe numele, de practici abuzive în campania din interiorul PDL şi a menţionat că susţinătorii acestuia au trădat fostul guvern Mihai Răzvan Ungureanu.

Traian Băsescu despre administraţia Blaga a PDL:

 • Este o echipă care, de două luni, sub umbrela analizei după alegeri, instalează interimari şi dacă iese bine îi şi definitivează şi dacă nu, asta e. Exact cum se pun poliştiştii şefi pe la judeţe: îi pun interimar şi dacă fac ce li se cere politic, poate îi definitivează cândva. Dar tehnica este să-i ţii interimari, asta-i o practică care se instalează acum în PDL.
 • „Ei, şi după ce ţi-am dat lovitura, Boc, cum ţi-am dat-o şi ţie Ungureanule, în Parlament – că oamenii, susţinătorii moţiunii mele, au plecat la PSD şi l-au lăsat pe Ungureanu fără majoritate”. Frunzăverde a fost locotenentul lui Blaga în moţiunea împotriva lui Boc din 2011. Şi toţi semnatarii s-au dus, şi duşi au fost.
 • L-ai schimbat pe Boc pentru că a obţinut 23% deşi câştigase Primăria Clujului, tu obţii 16% şi te gândeşti tu aşa, că e din cauza Guvernului şi a ieşirilor preşedintelui. Dar nu te uiţi că datorită faptului că nu ai existat în campanie, s-a văzut foarte bine domnul Dan Diaconescu de la Târgu-Jiu, a polarizat ca fiind singurul oponent la Ponta, că PDL cu conducerea lui era pitit în campanie. Au fost şi blaturi, indiscutabil.
 • Da (Blaga are mai multe şanse să iasă din nou preşedinte al PDL – n.r.). Dar nu va mai fi PDL, va fi altceva, dacă se face o Convenţie aranjată.
 • PDL, aşa cum este în acel moment, nu mai seamănă cu PDL care era când eu am plecat şi o bună parte din perioada în care a fost condus de Boc. Nu mai are valori… Seamănă tot mai mult cu FSN-ul. Pentru mine PDL nu mai este un instrument politic. Până când îmi termin eu mandatul nu mă mai poate ajuta în atingerea obiectivelor. Dacă mă poate ajuta cineva este chiar Guvernul cu care am semnat un pact, cu premierul, care vizează revizuirea Constituţiei, reorganizarea administrativă şi legea sănătăţii.
 • Cel mai penibil lucru pe care am ptutu să-l aud de la conducerea PDL este că face opoziție constructivă. Când cei de la putere au 70%, ce vrei să construiască cu tine? Doar să te menajeze, când ai 16% și doar 13 în Parlament, te bați. Ei au o teorie copilărească, se erodează și vin voturile la noi. Nu vin voturile la tine, vor veni la cel care se bate cu gigantul de 70%.

Traian Băsescu despre Elena Udrea:

 • Elena Udrea e crescută ca şi politician de mine. Ea de la mine a învăţat politică. Poate să-şi creeze profilul de preşedinte PDL. Nu spun că are un profil perfect de preşedinte de partid, dar Elena Udrea a crescut enorm.
 • Sunt convins că după experienţa Roman, Elena Udrea va deveni un politician de forţă în România. Are rezistenţă, e o femeie inteligentă. vrea, are ambiţie şi e un om de dreapta. Pe Elena Udrea nu poţi să o faci de stânga nici dacă o calci în picioare sau îi iei tocurile de la pantofi.
 • Când eşti controversat, ai o singură opţiune – să te baţi să arăţi că nu tu ai furat flota. Ea trebuie să se descalţe de pantofii cu toc foarte înalt. Trebuie să mai lase din poşetele alea cu care a venit în politică, să ia poşete mai ieftine.
 • Eu recunosc că într-o competiţie cinstită poate avea (şanse să câştige şefia PDL). Îi recomand mai bine să se retragă, dacă va constata că e aranjată, aşa cum se produce acum.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

 1. si care e traba cu pantofii si posetele? Lumea nu se ia de ele, ci de faptul ca asemenea tinute tradeaza o anumita mentalitate, un anumit nivel intelectual. Acelasi nivel intelectual pe care il defineste, de exemplu, si gradul foarte „ridicat” de absorbtie a fondurilor europene din timpul mandatului la minister al E.U.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

 1. si care e traba cu pantofii si posetele? Lumea nu se ia de ele, ci de faptul ca asemenea tinute tradeaza o anumita mentalitate, un anumit nivel intelectual. Acelasi nivel intelectual pe care il defineste, de exemplu, si gradul foarte „ridicat” de absorbtie a fondurilor europene din timpul mandatului la minister al E.U.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: