marți

23 aprilie, 2024

4 iulie, 2013

Președintele Traian Băsescu a catalogat, joi, drept ”catastrofal” turneul de o săptămână făcut de premierul Victor Ponta în Asia, șeful statului reclamând că prim-ministrul nu a avut un mandat de politică externă din partea sa. Într-un interviu acordat postului DIGI 24, Traian Băsescu a lansat mai multe critici la adresa lui Victor Ponta și a Guvernului, pe teme economice și politice.

Liderul de la Cotroceni a susținut că nu poate fi tolerată plecarea premierului într-un turneu internațional, de politică externă, fără un mandat de la președinte.

”Spre exemplu, turneul catastrofal, din punct de vedere al imaginii şi al eficienţei, din Asia este un lucru care, pe bună dreptate, ar trebui să mă supere. Catastrofal ca eficienţă. A plecat fără mandat, sunt lucruri care nu pot fi tolerate doar pentru că avem un acord de cooperare instituţională”, a declarat Traian Băsescu.


El a precizat că Președinția nu a fost consultată nici de premierul de Externe, Titus Corlățean, din partea Guvernului, privind turneul asiatic al premierului Ponta, în condițiile în care Curtea Constituțională a subliniat întâietatea președintelui în privința atribuțiilor de politică externă.

Șeful statului l-a criticat pe premier pentru oferta de vânzare a combinatului Oltchim către Azerbaidjan, pentru ștergerea unor datorii ale Rompetrol și pentru solicitarea de investiții din China la reactoarele 3-4 ale centralei nucleare de la Cernavodă.

”Păi, te-ai dus în Azerbaidjan: <<Nene Aliev, am în traistă un combinat. Vrei să-l cumperi? Am venit cu el la pachet>>. Te-ai dus în Kazahstan: <<Domnule preşedinte, eu am rezolvat problema cu Rompetrolul. Nu mai plătiţi 580 de milioane, ci numai 200 de milioane>>. Te duci în China. <<Vrem să ne faceţi reactoare>>. Măi omule, câtă minte trebuie să-ţi lipsească, ca să nu înţelegi că avem tehnologii diferite. China utilizează uraniu îmbogăţit, iar România utilizează uraniu neîmbogăţit. China, dacă ţi le-ar face, deşi nu o să vedem reactoare construite de China în România, dar, prin absurd, să spunem că Ponta a fost atât de convingător, că de mâine năvălesc chinezii şi ne construiesc reactorul 3 şi 4, suntem dependenţi de importul de combustibil, pentru că România nu produce uraniu îmbogăţit, iar a produce uraniu îmbogăţit e o poveste întreagă. 20 de ani de acum înainte, dacă am începe azi, probabil am ajunge să-l producem”, a explicat Traian Băsescu.

Referitor la propunerea făcută de Victor Ponta președintelui chinez, Xi Jinping, ca statul asiatic să încheie un parteneriat Strategic cu România, Traian Băsescu a arătat că Bucureștiul nu ar putea încheia un astfel de document cu Beijingul, în condițiile în care România are un Parteneriat strategic cu Statele Unite.


„Văd că au devenit parteneri strategici, mai au puţin şi unii fac parteneriatul strategic, probabil vor să-l înlocuiască pe cel cu SUA (…) Sunt două lucruri care nu merg în acelaşi Cabinet”, a punctat Băsescu.

El a recunoscut, însă, că este o reușită primirea lui Victor Ponta de către premierul și de către președintele Chinei, însă a susținuit că aceasta se datorează, de fapt, respectului de care încă se bucură România la Beijing.

Premierul Victor Ponta a făcut, în perioada 27 iunie-3 iulie, un turneu asiatic ce a cuprins Azerbaidjan, Kazahstan, Uzbekistan și China.

La Beijing, premierul Ponta a propus omologului său chinez, Li Keqiang și președintelui Xi Jinping ”ridicarea relaţiei dintre România şi China la nivelul cel mai înalt pe care îl are România, acela de Parteneriat strategic”, care presupune domenii pornind de la colaborarea politică, economică, culturală, în educaţie şi alte domenii. Propunerea a intrat în analiza Beijingului, a susținut Victor Ponta.

Băsescu: România are ca direcție doar Vestul, cu escală la Bruxelles

Președintele a recunoscut că Federația Rusă nu are încredere în politica dusă de el, Băsescu arătând că și-a dorit ca România să opteze ireversibil pentru Vest.

”Neîncrederea Moscovei este în politica dusă de mine. Am vrut ca unul dintre obiectivele mele să fie o opţiune ireversibilă către vest”, a declarat preeșdintele, la Digi 24.

El a susținut că România are o opțiune pro-americană, iar când elementele scutului american antirachetă vor fi montate la Deveselu, această opțiune va fi cu adevărat ireveresibilă.

”Oricât m-am uitat pe glob înainte de a fi ales preşedinte, opţiunea mea a fost SUA. Acum pot fi liniştit, România nu mai are altă direcţie decât Vestul, sigur, cu escală la Bruxelles. Din acest punct de vedere, când văd şi baza de la Deveselu finalizată, drumul este ireversibil”, a spus Traian Băsescu.

Șeful statului a menționat, însă, că scutul de la Deveselu nu-i este ostil Rusiei, însă România își va apăra propriile interese.

”Pe de altă parte, niciodată această echipare politico-militară nu vizează ostilitate faţă de Moscova. Federaţia Rusă este mare, este puternică, dar avem şi noi interese şi trebuie respectate”, a declarat Traian Băsescu.

În privința unei colaborări România-Rusia, Băsescu a menționat domeniul anti-terorist, precum și combaterea criminalității cibernetice și transfrontaliere.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, va face o vizită în Federaţia Rusă, în perioada 8 – 10 iulie, fiind programate convorbiri cu șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov.

”Vom consolida cooperarea pe aceste tipuri şi să fie abordată şi problematica economică. Normală să fie, chiar dacă avem anumite insatisfacţii. Să fim prudenţi, dar să facem paşi”, a enumerat președintele Băsescu principalele obiective ale vizitei ministrului Corlățean.

Declarațiile președintelui, pe teme economice:

  • Ștergerea datoriei Rompetrol și transferul unor terenuri la CJ Brăila. „Sunt lucruri pe care nu sunt dispus să le tolerez, pentru că nu fac parte din acordul de coabitare. Eu nu spun că a făcut furtul premierul Victor Ponta, dar a fost păcălit de destui”.
  • Privatizarea CFR Marfă. ”Nu am încredere în acest proces, noi am avizat în CSAT, am dat aviz favorabil pentru propunerea de privatizare. Prima dată nu s-a dat aviz. Au venit cu investitor strategic şi cu transformarea a celei mai mari părţi din datorii în acţiuni. Grup Feroviar Român a rămas dar în condiţiile în care transformarea datoriilor în acţiuni s-a făcut după ce licitaţia s-a făcut. Ea s-a făcut în turul doi, e în neregulă deja”.

Afirmațiile președintelui Băsescu, pe teme politice:

  • Suspendarea președintelui și referendumul de demitere din 2012. ”Responsabilitatea politică nu a fost asumată, dar probabil cineva va trebuie să îşi asume responsabilitatea juridică, pentru că şi acum România plăteşte costuri uriaşe pentru lovitura de stat din vara trecută. Politicienii nu plătesc pentru acţiunea lor când îşi discreditează ţara pentru o perioadă lungă de timp. Deci corect ar fi ca cineva să plătească în faţa instituţiilor statului pentru actele semnate, pentru deciziile care au afectat ţara”.
  • Recensământul populației. „Avem 3,5 milioane de cetăţeni în Italia şi Spania, dar INS-ul a recenzat numai 750.000. Părerea mea este că oricât s-ar verifica listele, suntem peste 18 milioane de electori, cu tot cei care se află în străinătate la muncă”.
  • Revizuirea Constituției. „Eu sunt convins că ne-am mai bătut nişte cuie prin toate tălpile pentru că erorile făcute în procesul de revizuire nu vor scăpa neobservate de Comisia Europeană. Şi am convingerea că vom avea nişte observaţii în raportul MCV. Cred că vom avea nişte probleme în plus, poate vom rezolva unele din raportul anterior şi ne vom pricopsi cu altele, nu pentru că va fi modificată Constituţia la acea dată, ci pentru că proiectul deja generează alertă”.
  • Despre premierul Ponta, în glumă: „El ştie că sunt mai bun ca prim-ministru decât el, eu nu am nevoie să mă pregătesc, el mai are nevoie de ani buni să devină un premier acceptabil”.
  • Accidentul din Muntenegru. „Mobilizarea instituţiilor a fost bună, dar comunicarea catastrofală, iar reacţia iniţială a premierului… Eu am ştiut, deci la 19 fără 5 minute ştiam. Nu cred că premierul, care era în Piaţa Constituţiei, la baschet, nu a fost informat şi el. Nu cred. Dar nu au realizat gravitatea incidentului. Dar comunicarea a fost catastrofală şi norocul premierului a fost că Arafat, dacă a văzut că el joacă baschet, s-a apucat să îşi facă treaba”.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Pubintelectualii au datoria fata de popor sa lumineze pe presedinti ca cei francezi obisnuiesc a lasa macar un obiectiv cultural maret dupa ei. Pompidou – Centre Beaubourg cu Atelierul lui Brâncusi integrat, Mitterand – Bibliotheque Nationale de France, Site Tolbiac, Chirac – Le musee du quai Branly, Sarkozy – La grande mediatheque royale Saint-Denis pour les immigrants de l’Est…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Pubintelectualii au datoria fata de popor sa lumineze pe presedinti ca cei francezi obisnuiesc a lasa macar un obiectiv cultural maret dupa ei. Pompidou – Centre Beaubourg cu Atelierul lui Brâncusi integrat, Mitterand – Bibliotheque Nationale de France, Site Tolbiac, Chirac – Le musee du quai Branly, Sarkozy – La grande mediatheque royale Saint-Denis pour les immigrants de l’Est…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: