4 aprilie, 2013

Președintele Traian Băsescu a explicat joi că inițiativa premierului Victor Ponta de a face propunerile pentru funcțiile de conducere a Parchetului a avut la bază decizia celor doi lideri politici de a urma ”fără nicio abatere” procedura legală de numire a procurorilor-șefi.

Preşedintele a invocat articolul 54, alineatul 1 din Legea 303/2004, conform căruia procurorul general al României, prim-adjunctul şi adjuncţii acestuia, procurorul general al DNA, adjuncţii acestuia, procurorii şefi şi procurorul şef al DIICOT şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecători sau procurori pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

”Acesta a fost articolul în baza căruia împreună cu primul-ministru am stabilit urmarea acestei proceduri fără nicio abatere de la ea. Este responsabilitatea ministrului Justiţiei, şi nu e o responsabilitate nici a societăţii civile, nici a partidelor politice, nici a procurorilor. Nu procurorii decid nominalizările, singurele restricţii prevăzute de lege sunt vechime 10 ani ca procuror”, a precizat Traian Băsescu, într-o declarație de presă, la Cotroceni.


”Deci, esenţial în relaţia mea cu primul-ministru a fost să respectăm întrutotul legea statului român. Legea stabileşte clar răspunderea unor politicieni care înseamnă ministrul Justiţiei şi preşedintele României”, a conchis el.

În context, șeful statului a subliniat că nici societatea civilă, nici procurorii nu au în responsabilitate propunerea și numire șefilor Parchetului, iar în cazul DNA nu există vreo condiție legală ca șeful acestei direcții să provină din interior.

Traian Băsescu voia pe Kovesi la DNA și pe Morar procuror general, dar se declară de acord cu propunerile premierului

Președintele a mai spus că ar fi vrut nu doar ca Laura Kovesi să fie propusă la șefia DNA, ceea ce s-a și întâmplat, dar ar vi dorit și ca Daniel Morar să fie propus pentru funcția de procuror general.

Premierul l-a propus, însă, pentru șefia Parchetului General pe procurorul Tiberiu Nițu, însă șeful statului a declarat că nominalizările făcute de Victor Ponta nu vor modifica trendul Justiției, apreciat drept pozitiv de către Comisia Europeană, în privința activității procurorilor.


”Eu am dorit, exact pentru a nu risca diminuarea şanselor de progres în activitatea parchetelor, o soluţie cu Morar la Parchetul General și Kovesi la DNA. Nu s-a putut, dar a fost cunoscută opţiunea mea legată de Kovesi. Nu are nicio legătură cu vreo altă relaţie decât aprecierea pentru performanţă”, a recunoscut Băsescu.

”Propunerile făcute de primul-ministru nu îmi dau niciun motiv să cred că vor fi schimbări în trendul crescător de rezolvare a problemelor care ţin de justiţie”, a precizat el.

Întrebat dacă a contribuit și el la propunerile premierului Ponta, președintele a evitat să precizeze: ”Nu cred că acest lucru este important. Contribuţia mea nu poate fi decât în zona care a fost deja cunoscută”.

El a apreciat că premierul a propus pentru funcțiile de conducere din Parchet procurori cunoscuți, cu experiență.

””Discutăm despre procurori foarte cunoscuţi pentru activitatea lor, aşa că nu văd unde este lipsa de transparenţă. Dacă premierul Ponta scotea de sub birou nişte procurori care nu erau cunoscuţi sigur că am fi putut discuta despre nevoia de transparenţă. Oamenii sunt cunoscuţi toţi”, a spus Băsescu.

În cazul Laurei Codruța Kovesi, șeful statului i-a reproșat acesteia nesoluționarea dosarului Revoluției.

” O aveţi pe Codruţa Kovesi, aţi avut-o şase ani. Nu cred că a constatat cineva fraternizarea fostului procuror general cu oameni urmăriţi penal sau intervenţii în dosare, chiar dacă eu îi reproşez nerezolvarea dosarului Revoluţiei”, a spus el.

În context, Traian Băsescu a acuzat partidele politice că fac presiuni în procesul de desemnare a procurorilor-șefi, și a susținut că el va continua să protejeze magistrații în fața presiunilor politice.

„Este o eroare extraordinară pe care o fac partidele politice amestecându-se, încercând să facă presiuni, încercând să dea soluţii pentru desemnarea procurorilor. Vreau să ştiţi că nimeni nu va reuşi să influenţeze acest proces, decât instituţional, fiecare în zona lui de responsabilitate”, a avertizat Băsescu.

Președintele spune că a refuzat propunerile inițiale ale Monei Pivniceru din cauza procedurii

Șeful statului a ținut să precizeze că în 1 octombrie 2012 a avertizat-o pe ministrul de atunci al Justiției, Mona Pivniceru, că va respinge propunerile de procuror general al României și procuror-șef al DNA, din cauza procedurii prin care – a susținut Băsescu – ministrul nu și-a asumat direct nominalizările.

„Pe data de 1 octombrie i-am transmis doamnei Pivniceru o scrisoare care avea două elemente importante. În prima parte, îi spuneam că nu voi numi procurorii, datorită faptului că a urmat o procedură netransparentă. Şi-a creat condiţiile să spună că asta a ieşit din concurs, dar nu a ştiut nimeni cum au ieşit din concurs. O avertizam că nu voi desemna procurori pe cei desemnaţi dintr-o astfel de procedură. În partea a doua, îi exprimam opţiunea mea pentru asumarea propunerilor de către ministru, în conformitate cu legea 303”, a declarat Traian Băsescu.

El a subliniat că respingea propunerile formulate astfel de Pivniceru indiferent de avizul CSM.

”Ea putea spune că asta a rezultat din concurs, dar eu nu puteam spune asta, pentru că eu nu aveam o opţiune facultativă, la mine era capătul lanţului de desemnare şi decizia şi nu aveam argumente”, a explicat șeful statului.

Anul trecut, ministrul Justiției de atunci, Mona Pivniceru, l-a propus la Parchetul General pe Tiberiu Nițu, același pe care avea să-l propună și ministrul interimar al Justiției, premierul Ponta, miercuri.

Consiliul Superior al Magistraturii, care l-a intervievat pe Nițu la prima propunere, a dat aviz negativ nomunalizării făcute de Pivniceru, iar președintele Băsescu a respins propunerea.

Motivându-și decizia prin netransparența procedurii instituite de Mona Pivniceru, șeful statului ar putea să-l accepte de data aceasta pe Nițu în funcția de procuror general, în condițiile în care Băsescu nu a obiectat în vreun fel asupra calităților profesionale ale magistratului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: