fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Vaccinul împotriva coronavirus – noua miză supremă în jocul geopolitic, egală cu tehnologia militară

Cine primește primul vaccinul contra coronavirusului? Lăsând retorica deoparte, răspunsul ține de geopolitică și de bani. O analiză Politico arată că goana după vaccin nu… Mai mult

29.07.2020

Analiză

Execuția pe S1 din 2020 – o abordare comparativă cu cea din 2019

Bugetul general consolidat a înregistrat pe prima jumătate a anului în curs un deficit de circa 45 miliarde lei, echivalent cu 4,2% din PIB estimat… Mai mult

29.07.2020

La obiect

Producția agricolă 2019 – scădere istorică a valorii brute adăugate în economie

Valoarea producției agricole a scăzut în 2019 cu 3,8% în termeni reali față de anul precedent, potrivit datelor semidefinitive comunicate de INS. Ponderea sectorului vegetal… Mai mult

27.07.2020

Chestiunea

Document / Proiectul pentru munca flexibilă: nu se fac concedieri colective, managementul nu primește bonusuri pe perioada aplicării Kurzarbeit

Angajatorul poate reduce unilateral timpul de muncă al salariaților cu cel mult 50%, în situații excepționale precum epidemia de coronavirus, conform proiectului de OUG prin… Mai mult

23.07.2020

Traian Băsescu: Am stabilit cu premierul Ponta să urmăm procedurile legale de numire a șefilor Parchetului

de Sorin Negoiţă 4.4.2013

Președintele Traian Băsescu a explicat joi că inițiativa premierului Victor Ponta de a face propunerile pentru funcțiile de conducere a Parchetului a avut la bază decizia celor doi lideri politici de a urma ”fără nicio abatere” procedura legală de numire a procurorilor-șefi.

Preşedintele a invocat articolul 54, alineatul 1 din Legea 303/2004, conform căruia procurorul general al României, prim-adjunctul şi adjuncţii acestuia, procurorul general al DNA, adjuncţii acestuia, procurorii şefi şi procurorul şef al DIICOT şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecători sau procurori pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

”Acesta a fost articolul în baza căruia împreună cu primul-ministru am stabilit urmarea acestei proceduri fără nicio abatere de la ea. Este responsabilitatea ministrului Justiţiei, şi nu e o responsabilitate nici a societăţii civile, nici a partidelor politice, nici a procurorilor. Nu procurorii decid nominalizările, singurele restricţii prevăzute de lege sunt vechime 10 ani ca procuror”, a precizat Traian Băsescu, într-o declarație de presă, la Cotroceni.

”Deci, esenţial în relaţia mea cu primul-ministru a fost să respectăm întrutotul legea statului român. Legea stabileşte clar răspunderea unor politicieni care înseamnă ministrul Justiţiei şi preşedintele României”, a conchis el.

În context, șeful statului a subliniat că nici societatea civilă, nici procurorii nu au în responsabilitate propunerea și numire șefilor Parchetului, iar în cazul DNA nu există vreo condiție legală ca șeful acestei direcții să provină din interior.

Traian Băsescu voia pe Kovesi la DNA și pe Morar procuror general, dar se declară de acord cu propunerile premierului

Președintele a mai spus că ar fi vrut nu doar ca Laura Kovesi să fie propusă la șefia DNA, ceea ce s-a și întâmplat, dar ar vi dorit și ca Daniel Morar să fie propus pentru funcția de procuror general.

Premierul l-a propus, însă, pentru șefia Parchetului General pe procurorul Tiberiu Nițu, însă șeful statului a declarat că nominalizările făcute de Victor Ponta nu vor modifica trendul Justiției, apreciat drept pozitiv de către Comisia Europeană, în privința activității procurorilor.

”Eu am dorit, exact pentru a nu risca diminuarea şanselor de progres în activitatea parchetelor, o soluţie cu Morar la Parchetul General și Kovesi la DNA. Nu s-a putut, dar a fost cunoscută opţiunea mea legată de Kovesi. Nu are nicio legătură cu vreo altă relaţie decât aprecierea pentru performanţă”, a recunoscut Băsescu.

”Propunerile făcute de primul-ministru nu îmi dau niciun motiv să cred că vor fi schimbări în trendul crescător de rezolvare a problemelor care ţin de justiţie”, a precizat el.

Întrebat dacă a contribuit și el la propunerile premierului Ponta, președintele a evitat să precizeze: ”Nu cred că acest lucru este important. Contribuţia mea nu poate fi decât în zona care a fost deja cunoscută”.

El a apreciat că premierul a propus pentru funcțiile de conducere din Parchet procurori cunoscuți, cu experiență.

””Discutăm despre procurori foarte cunoscuţi pentru activitatea lor, aşa că nu văd unde este lipsa de transparenţă. Dacă premierul Ponta scotea de sub birou nişte procurori care nu erau cunoscuţi sigur că am fi putut discuta despre nevoia de transparenţă. Oamenii sunt cunoscuţi toţi”, a spus Băsescu.

În cazul Laurei Codruța Kovesi, șeful statului i-a reproșat acesteia nesoluționarea dosarului Revoluției.

” O aveţi pe Codruţa Kovesi, aţi avut-o şase ani. Nu cred că a constatat cineva fraternizarea fostului procuror general cu oameni urmăriţi penal sau intervenţii în dosare, chiar dacă eu îi reproşez nerezolvarea dosarului Revoluţiei”, a spus el.

În context, Traian Băsescu a acuzat partidele politice că fac presiuni în procesul de desemnare a procurorilor-șefi, și a susținut că el va continua să protejeze magistrații în fața presiunilor politice.

“Este o eroare extraordinară pe care o fac partidele politice amestecându-se, încercând să facă presiuni, încercând să dea soluţii pentru desemnarea procurorilor. Vreau să ştiţi că nimeni nu va reuşi să influenţeze acest proces, decât instituţional, fiecare în zona lui de responsabilitate”, a avertizat Băsescu.

Președintele spune că a refuzat propunerile inițiale ale Monei Pivniceru din cauza procedurii

Șeful statului a ținut să precizeze că în 1 octombrie 2012 a avertizat-o pe ministrul de atunci al Justiției, Mona Pivniceru, că va respinge propunerile de procuror general al României și procuror-șef al DNA, din cauza procedurii prin care – a susținut Băsescu – ministrul nu și-a asumat direct nominalizările.

“Pe data de 1 octombrie i-am transmis doamnei Pivniceru o scrisoare care avea două elemente importante. În prima parte, îi spuneam că nu voi numi procurorii, datorită faptului că a urmat o procedură netransparentă. Şi-a creat condiţiile să spună că asta a ieşit din concurs, dar nu a ştiut nimeni cum au ieşit din concurs. O avertizam că nu voi desemna procurori pe cei desemnaţi dintr-o astfel de procedură. În partea a doua, îi exprimam opţiunea mea pentru asumarea propunerilor de către ministru, în conformitate cu legea 303”, a declarat Traian Băsescu.

El a subliniat că respingea propunerile formulate astfel de Pivniceru indiferent de avizul CSM.

”Ea putea spune că asta a rezultat din concurs, dar eu nu puteam spune asta, pentru că eu nu aveam o opţiune facultativă, la mine era capătul lanţului de desemnare şi decizia şi nu aveam argumente”, a explicat șeful statului.

Anul trecut, ministrul Justiției de atunci, Mona Pivniceru, l-a propus la Parchetul General pe Tiberiu Nițu, același pe care avea să-l propună și ministrul interimar al Justiției, premierul Ponta, miercuri.

Consiliul Superior al Magistraturii, care l-a intervievat pe Nițu la prima propunere, a dat aviz negativ nomunalizării făcute de Pivniceru, iar președintele Băsescu a respins propunerea.

Motivându-și decizia prin netransparența procedurii instituite de Mona Pivniceru, șeful statului ar putea să-l accepte de data aceasta pe Nițu în funcția de procuror general, în condițiile în care Băsescu nu a obiectat în vreun fel asupra calităților profesionale ale magistratului.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 4.4.2013

Lăsați un comentariu


Europa

Turcia a reluat forajele în estul Mediteranei, Atena cere un summit de urgență al UE

Iulian Soare

Grecia a cerut marți convocarea unui summit de urgenţă al UE cu privire la Turcia, a anunţat biroul premierului Kyriakos Mitsotakis ca reacție la trimiterea… Mai mult

Stiri

Companiile energetice din România investesc în mii de stații de încărcare a mașinilor electrice

Adrian N Ionescu

Companiile energetice caută să-și asigure pozițiile cele mai bune pentru competiția privind instalarea de stații de încărcare a mașinilor electrice. Unele strategii includ parteneriatele cu… Mai mult

Stiri

Guvernul pregătește Ordonanța pentru cursurile online – decizia suspendării cursurilor, lăsată autorităților locale

Vladimir Ionescu

Guvernul are în pregătire o ordonanţă de urgenţă privind învăţământul online pentru anul şcolar şi universitar 2020-2021, a anunţat marţi ministrul Educaţiei, Monica Anisie. “Este… Mai mult

Stiri

Raport special Curtea de Conturi, capitolul Unifarm: Contracte cu intermediari, nu cu producători, plăți fără recepția produselor, achiziții neconforme

Razvan Diaconu

Directorul general al Unifarm, Adrian Ionel (foto), a fost pus sub urmărire penală în luna iunie, DNA anunțând că acesta a cerut unei companii o… Mai mult

Europa

Comisia Europeană a aprobat preluarea de către OMV a companiei petrochimice Borealis

Adrian N Ionescu

Comisia Europeană a aprobat preluarea controlului companiei petochimice austriece Borealis AG de către OMV Aktiengesellschaft (OMV), în urma tranzacției prin care aceasta a cumpărat un… Mai mult

Stiri

Creșterea alocațiilor cu 20%, respinsă în Senat. PSD insistă pentru dublarea lor

Razvan Diaconu

Senatul a respins, marţi, Ordonanţa de urgenţă privind majorarea etapizată a alocaţiilor pentru copii pupă ce, în cursul dimineții fusese respinsă în Comisia pentru Muncă.… Mai mult

Stiri

Alegeri Belarus: Liderul opoziției, Svetlana Tihanovskaia, a fugit în Lituania pentru siguranța copiilor ei

Iulian Soare

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia (foto), a plecat în Lituania și a mărturisit BBC că decizia de a părăsi țara după alegerile prezidențiale a… Mai mult