Preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea privind vânzarea către străini a terenurilor agricole din extravilan, anunţă Administraţia prezidenţială, printr-un comunicat dat publicităţii miercuri.
Legea, care liberalizează vânzarea terenurilor agricole către cetăţenii europeni, a fost modificată de către Parlament, după ce președintele Traian Băsescu a returnat-o, pe 7 ianuarie 2014.
Modificări
- Titlul legii va fi modificat pentru o mai mare claritate, urmând să se refere la terenurile aflate în extravilanul localităţilor, cu un regim aplicabil atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice. Președintele atrăsese atenția că prevederile contradictorii din titlu pot crea o confuzie cu privire la sfera de aplicare a legii.
- Agenţia Domeniilor Statului (ADS) nu se va mai transforma în Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, ci îşi va păstra denumirea și va trece în subordinea prim-ministrului. Va fi “preemptor şi cumpărător” pe piaţa funciară, iar în prima fază nu va avea un rol de vânzător. Reglementarea pieței funciare se va face printr-o direcție specială a ADS, care va asigura relaţia doar cu primăria, nu cu vânzătorul, pentru a reduce birocraţia, şi va aviza vânzările de terenuri care depăşesc 30 de hectare. Se va evita astfel dublul rol al autorității, cel de control și de cumpărător.
- Vânzarea suprafeţelor de până la 30 de hectare va fi avizată de structurile teritoriale ale ministerului
- Vânzarea terenului la un preţ mai mic sau în condiţii mai avantajoase decât cele arătate în oferta de vânzare atrage nulitatea contractului.
Ministrul Agriculturii a explicat miercuri că esenţa legii rămâne aceeaşi, interesul național și local fiind protejate prin dreptul de preempţiune al statului, arendaşilorși vecinilor.
România a fost obligată de reglementările UE ca de la 1 ianuarie 2014 să ofere posibilitatea cumpărării terenurilor agricole de către cetățenii comunitari.
Drept de preempţiune
Legea prevede şi drept de preempţiune pentru următoarele persoane:
- coproprietarii persoane fizice
- vecinii persoane fizice
- arendaşii
- statul
Cum se va face vânzarea – cumpărarea terenurilor agricole
Cei care vor să vândă terenuri agricole vor informa primăria (din localitatea în extravilanul căreia se află respectivele pământuri), că au o ofertă, după care se va derula procedura instituită prin lege:
- În termen de 3 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, primăria are obligaţia să afişeze oferta de vânzare la sediul său. Oferta de vânzare va fi afişată la sediul primăriei timp de30 de zile
- Cererea este însoţită de oferta de vânzare a terenului agricol, care va cuprinde, pe lângă preţul cerut pentru terenul ce urmează a fi vândut, numele şi prenumele vânzătorului, adresa compleă unde are domiciliul vânzătorul, amplasamentul terenului, suprafaţa, categoria de folosinţă şi clasa de calitate, documentele cadastrale necesare vânzării – cumpărării, precum şi copia documentului care atestă calitatea de proprietar
- Primăria are obligaţia de a transmite la autoritatea de reglementare oferta de vânzare, precum şi lista preemptorilor
- Persoanele cu drept preempțiune care doresc să cumpere terenul scos la vânzare trebuie să transmită acceptarea ofertei, însoţită de documentaţia din care să rezulte că îndeplineşte condiţiile pentru a cumpăra terenul, vânzătorului şi autorității de reglementare, în termen de 30 de zile de la data afişării ofertei de vânzare la sediul primăriei. Netransmiterea acceptării ofertei în termenul prevăzut duce la pierderea dreptului de preempţiune
- dacă mai mulţi preemptori îşi manifestă în scris intenţia de cumpărare, vânzătorul alege potenţialul cumpărător şi comunică numele acestuia primăriei
- Autoritatea este obligată să emită avizul de vânzare în etrmen de trei zile, dacă totul este în regulă
- dacă apare nicio persoană cu drept de preempțiune, nu după expirarea celor 30 de zile se consideră că este o aprobare tacită și tranzacția se poate face