vineri

26 aprilie, 2024

29 mai, 2020

Președintele ANAF, Mirela Călugăreanu, a precizat vineri că obligațiile fiscale neachitate până la 25 iunie nu sunt considerate restante și nu se vor calcula accesorii.

Precizarea, făcută în cadrul conferințe pe teme de fiscalitate organizată în sistem online de PwC România, face referire o ordonanță a Guvernului Orban – nepublicată încă în Monitorul Oficial- prin care sunt prelungite termene din OUG 29/2020 până la data de 25 iunie 2020.

Mirela Călugăreanu afirmă că Fiscul a achitat toate deciziile de rambursare a TVA emise până la data de 22 aprilie și precizează că va începe în curând implementarea proiectului-pilot SAF-T.


Președintele ANAF a trecut în revistă activitățile instituției din perioada stării de urgență și a stării de alertă și a anunțat o serie de proiecte de viitor. Declarațiile președintelui ANAF:

  • Un subiect-cheie îl reprezintă operaționalizarea Direcției de Management al riscului, începând cu data de 2 iunie, și implementarea unor proiecte pilot pentru conformare voluntară. Din iunie, dezvoltăm implementarea controlului fiscal prin prisma ”desk-audit” și controlul fiscal în zona comerțului electronic.
  • O serie de măsuri cu efect benefic în economie vor continua. Analizăm, de exemplu, efectele extinderii rambursării cu control ulterior și, folosind experiența de până acum, vrem să implementăm un nou mecanism, chiar în luna iunie.
  • Au fost achitate toate deciziile de rambursare emise până la 22 aprilie. Pentru deconturile de TVA care nu s-au concretizat, procesul a fost mult accelerat. Stocul s-a redus semnificativ. Avem în derulare o nouă selecție națională.
  • Ordinul privind amnistia fiscală va fi adoptat și publicat în maxim două săptămâni și multe din aspectele semnalate sa fie clarificate.
  • În legătură cu acțiunile de control demarate cu ceva timp în urmă privind modul de impozitare a tichetelor cadou: Ne-am consultat cu specialiștii din cadrul direcțiilor de legislație din cadrul MFP și am concluzionat că aceste acțiuni se vor finaliza. Vestea bună, dacă pot să zic că există și o veste bună în acest context, este că contribuabilii aflați în această situație pot accesa diferite facilități, iar sfatul meu este să se aplece în ceea ce privește temeiul legal privind anularea obligațiilor fiscale accesorii în condițiile prevăzute de OUG 69/2020 și, de asemenea, poate fi avută în vedere măsura restructurării pentru contribuabilii aflați în această situație.
  • Facem inventarierea documentelor care pot fi digitalizate, în principal formularele cel mai des utilizate.
  • Interconectarea caselor de marcat se va face etapizat între 1 iulie și 30 septembrie pentru marii contribuabili și până la 31 ian 2021 pentru ceilalți contribuabili. Avem softul necesar, a fost testat și am intrat în linie dreaptă.
  • În cazul SAF-T, s-a finalizat evaluarea ofertelor. Săptămâna viitoare vom anunța câștigătorul desemnat al licitației, iar implementarea proiectului-pilot se va desfășura pentru mari contribuabili.
  • Ne preocupă dezvoltarea SPV. Vrem să sprijinim conformarea voluntară prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție pentru a trece cu bine de această perioadă. Digitalizarea ANAF este prioritatea zero la nivelul Guvernului.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: