joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 decembrie, 2021

Președintele polonez Andrzej Duda (foto) a respins promulgarea legii media ce a determinat mii de oameni să protesteze în stradă cerând respectarea libertății presei și a dreptului la liberă exprimare.

„Refuz să semnez promulgarea legii privind Consiliul Național al Audiovizualului”, a anunțat luni președinteșe Andrzej Duda, citat de Reuters.

Parlamentarii polonezi au adoptat controversata lege pe 17 decembrie, criticii deciziei spunând că este o încercare a guvernului de dreapta de a reduce la tăcere canalul de știri independent TVN24, deținut de compania media americană Discovery Inc.


Legea, dorită de partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere, va împiedica societăţile ce nu aparţin Spaţiului Economic European (SEE, care include cele 27 de state din UE, plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) să deţină o participaţie majoritară în companiile media poloneze.

Unul din efectele principale este că va obliga grupul american Discovery să vândă participaţia majoritară la TVN, una din cele mai mari reţele de televiziune privată din Polonia. TVN24 este canalul său de ştiri şi este considerat unul critic faţă de conservatorii la putere.

Cât priveşte guvernul, acesta afirmă că noua lege – denunţată şi de Washington – va proteja peisajul mediatic polonez de actori potenţiali ostili, precum Rusia.

Mii de persoane au protestat pe 20 decembrie în fața palatului președintelui polonez, la Varșovia, împotriva unei noi legi privind mass-media.

Legea, criticată de Comisia Europeană


Legea „prezintă riscuri grave pentru libertatea şi pluralismul media” într-o ţară „unde peisajul mediatic suferă deja de o politizare tot mai accentuată”, a acuzat Comisia Europene.

„Votul care a avut loc vinerea trecută accentuează presiunea asupra sectorului media în Polonia”, a declarat Christian Wigand, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, într-un briefing de presă la Bruxelles.

„Legea poate provoca o schimbare forţată în proprietatea societăţilor media şi prezintă riscuri grave pentru libertatea şi pluralismul media în Polonia”, a adăugat el. „Ea poate conduce la o limitare a libertăţii media în Polonia, unde peisajul mediatic suferă deja de o politizare în creştere”, a mai arătat purtătorul de cuvânt.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: