marți

6 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 februarie, 2022

Embla și președintele Stevo Pondarovski (foto stânga)

O fetiţă din Macedonia de Nord care suferă de sindromul Down a fost dusă la şcoală de preşedintele ţării, Stevo Pendarovski, după ce a fost boicotată de colegii săi și de părinții acestora.
Șeful statului a dorit să transmită astfel un mesaj către toți cetățenii țării, dar în special părinților colegilor Emblei, care au refuzat să-şi mai lase copiii în aceeaşi clasă cu ea.

Micuța Embla, de 11 ani, a rămas singură în clasă, săptămâna trecută, după vacanța de iarnă, din cauza boicotului părinţilor colegilor ei. Aceştia au informat, într-o petiţie, că nu vor lăsa copiii să meargă la şcoală din cauza „agresivităţii elevei Embla”, care are sindrom Down, scrie Libertatea.

Stevo Pendarovski a spus că sunt inacceptabile comportamentele celor care pun în pericol drepturile copiilor, în special când vine vorba de cei cu o dezvoltare atipică. „Copiii cu dezvoltare atipică nu trebuie doar să se bucure de drepturile lor, ci şi să se simtă egali şi bineveniţi în lumea care le aparţine în mod natural, în băncile şi curtea şcolii”, a spus preşedintele Pendarovski, după vizita la Gostivar, un oraş la 70 km vest de capitala Skopje, unde trăiește și învață Embla.


Preşedintele a subliniat importanţa respectării prevederilor legale de incluziune în educaţie, punând accent pe responsabilitatea socială, în special faţă de grupurile vulnerabile.

Incluziunea ca aspirație nu trebuie să rămână doar declarativă, iar prejudecățile reprezintă principalul obstacol în calea construirii unei societăți egale și juste pentru toți, a explicat președintele Macedoniei de Nord, pe pagina sa de Facebook.

Acesta a mers şi la casa familiei Emblei, unde a discutat cu părinţii fetiţei despre lupta cu prejudecăţile celor din jur, când vine vorba despre dezvoltarea copilului lor.

„Este obligaţia noastră, ca stat, dar şi ca indivizi, iar elementul-cheie în această misiune comună este empatia”, a spus preşedintele nord-macedonean. „Va ajuta copiii precum Embla, dar ne va ajuta şi să învăţăm de la ei cum să ne bucurăm cu adevărat, să împărtăşim şi să fim solidari. În această societate suntem cu toţii egali”, a mai precizat preşedintele Stevo Pendarovski.


Conducerea şcolii a reacţionat rapid, iar Comisia pentru protecţia copilului a decis deschiderea unei proceduri în cazul Embla.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: