11 decembrie, 2016

financial-timesAlegătorii români, obosiţi de eforturile anticorupţie şi concentraţi pe protofelele lor, sunt gata să îi readucă la putere pe unii suspecţi DNA, și să expună acest parchet unor noi atacuri politice, scrie Financial Times.

O serie de cazuri care au ajuns în atenţia DNA au contribuit la prăbuşirea Guvernului PSD de centru-stânga anul trecut şi la înlocuirea sa de o Administraţie de tehnocraţi. Victor Ponta, liderul partudului şi fost premier, a fost acuzat de fals intelectual, spălare de bani şi evaziune fiscală.

Mulţi votanţi sunt însă obosiţi de parada televizată fără sfârşit a politicienilor spre sălile de judecată din ţară, mai scrie publicaţia, citată de Mediafax.


Criticii DNA sugerează că efortul depus împotriva corupţiei a devenit prea violent şi că acesta serveşte în secret intereselor străine.

PSD a promis să reducă impozitul unic pe venit de la 16 la 10 la sută şi să elimine în totalitate salariile mici din grila de taxare.

„Românii ar trebui să voteze pentru propriile interese şi nu pentru interesele din afara ţării”, a spus Liviu Dragnea, liderul PSD care promite o creştere a investiţiilor de 89,4 miliarde de lei până în 2021 şi reduceri de taxe. Dragnea a primit în aprilie o sentinţă de doi ani cu suspendare pentru fraudă electorală dar a promis că nu va interveni în munca DNA.

În cazul în care, după cum prezic sondajele, cele două partide vor putea forma o majoritate parlamentară, acest lucru ar reprezenta o critică populară la adresa campionilor anticorupţie din România, comentază Financial Times. Mai mult, procurorii DNA se tem de o reînoire a tentativelor legislative de a proteja parlamentarii de anchete.


„Sunt îngrijorată”, a declarat pentru Financial Times, Laura Kovesi. „Atacurile asupra DNA au depăşit în ultima vreme orice imaginaţie. Sunt multe persoane care îşi păstrează funcţiile politice înalte, deşi au fost puse sub acuzare sau condamnate”, a mai spus ea.

Cotidianul economic francez Les Echos, citat de Digi24, scrie că România urmează să voteze pentru un „statu quo”.

Publicația a remarcat că în campania care a precedat alegerile legislative de duminică nu s-au ridicat lideri de extremă-dreaptă și nici mișcări de extremă-stânga, dar favorit este PSD, partidul cel mai implicat în scandaluri de corupție.

Dacă România rezistă în fața populismului, ea suferă de o profundă problemă de reprezentativitate, scrie Les Echos, care arată că ultimii doi lideri ai PSD, Liviu Dragnea și Victor Ponta, au probleme în justiție.

Victoria PSD n-ar face decât să frâneze lupta anticorupție, punctează cotidianul francez.

Agenția germană DPA scrie, la rândul ei, că alegerile din România reprezintă mai degrabă un referendum pe tema corupției decât o cursă politică.

A fost lupta anticorupție suficient de dură? În alegerile parlamentare de duminică, alegătorii sunt așteptați să trimită un semnal guvernului în legătură cu această chestiune, arată DPA. Nicio altă problemă nu a dominat mai mult campania, ceea ce nu este surprinzător, din moment ce sentimentul larg răspândit este că politicienii candidează doar pentru a-și umple buzunarele. Procurorii au trimis în judecată mii de oficiali în ultimele luni, dar nu este clar dacă asta va fi suficient pentru a menține electoratul de partea anticorupției, notează agenția germană de presă.

Agenția AFP, preluată de presa franceză, scrie că social-democrații, susținuți de un electorat rural și în vârstă, sunt favoriții alegerilor legislative de duminică, deși în urmă cu un an au fost alungați de la putere, sub presiunea străzii, în urma unor acuzații de corupție care au răbufnit după incendiul din clubul Colectiv, soldat cu 64 de morți.

Eliberat de interferențe politice, parchetul anticorupție, o instituție respectată, la originea a zeci de anchete, se teme de o reducere a marjei sale de manevră, după acest scrutin, scrie AFP.  Primul test pentru voința partidelor politice de a respecta sau nu regulile ar urma să intervină încă de la formarea noului guvern, menționează agenția franceză de presă.
În fața unui electorat dezgustat, din care mai puțin de jumătate ar urma, potrivit sondajelor, să meargă la urne, campania electorală a fost dominată de o tentă populistă, majoritatea candidaților promițând creșteri spectaculoase de salarii și pensii, asortate cu scăderi de taxe.
Ieșită dintr-o severă recesiune, România mizează pe o creștere de 4,8 la sută anul acesta, cea mai puternică din UE. Însă un locuitor din patru trăiește în sărăcie și trei milioane de români, dintr-o populație totală de 20 de milioane, au părăsit țara pentru a lucra în străinătate. Pentru prima dată în această țară tradițional eurofilă, care a încasat 26 de miliarde de euro ajutoare nete de la aderarea sa la UE în 2007, unii candidați au cerut Bucureștiului să iasă „de sub tutela Bruxelles-ului”, pentru a-și promova propriile interese, notează France-Presse.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: