Americanii William D. Nordhaus şi Paul M. Romer sunt câştigătorii Pemiului Nobel pentru economie pe 2018, pentru cercetările lor în domenii care implică dezvoltarea sustenabilă pe termen lung a economiei globale, a anunţat, luni, comitetul de specialitate desemnat de Academia Regală de Ştiinţe a Suediei.
William Nordhaus (Universitatea Yale, SUA) şi Paul Romer (NYU Stern School of Business, New York, SUA) „au proiectat metode de rezolvare a unora din cele mai fundamentale şi mai presante probleme ale timpurilor noastre: creşterea sustenabilă pe termen lung a economiei globale şi bunăstarea populaţiei lumii”, potrivit site-ului oficial nobelprize.org.
Paul M. Romer a convins cu cercetările sale privind integrarea inovării tehnologice în modelele de analiză macroeconomică pe termen lung, iar William D. Nordhaus pentru integrarea schimbărilor climatice.
Modul în care știința economică economia se extinde în viitor în domeniile cunoașterii și naturii a fost precocuparea Paul M. Romer (foto), care s-a concentrat pe „endogenitatea schimbărilor tehnologice.
De riscurile efectelor negative ale schimbărilor climatice asupra prosperității viitoare a populației s-aocupat în cercetările sale William D. Nordhaus (foto).
„Atât Romer cât și Nordhaus au pus accentul pe faptul că economia de piață, deși este un motor puternic al dezvoltării umane, are importante imperfecțiuni, iar cercetările lor au oferit indicii privind felul în care politicile guvernamentale pot crește prospetritatea noastră pe termen lung”, se spune în explicația comitetului de decernare.
Descărcați de AICI pledoaria și argumentele decernării Premiului Nobel pentru economie 2018
Anul trecut, premiul Nobel pentru economie i-a fost acordat economistului american Richard H. Thaler, pentru contribuţia la dezvoltarea economiei comportamentale.
Premiul Nobel pentru Economie a fost instituit în anul 1968 de către Banca Centrală a Suediei şi a fost decernat pentru prima dată în 1969. Premiul este finanţat de Banca Centrală a Suediei (Sveriges Riksbank), spre deosebire de celelalte premii, care sunt finanţate de Fundaţia Nobel.
Premiile Nobel 2018
Sezonul Nobel a debutat pe 1 octombrie, cu premiul pentru medicină, acordat cercetătorilor american James P. Allison şi japonez Tasuku Honjo, pentru descoperirile lor în domeniul terapiei anticancer.
Pe 2 octombrie, cercetătorii Arthur Ashkin, Gérard Mourou şi Donna Strickland au primit premiul Nobel pentru fizică, pentru descoperirile lor în domeniul laserelor.
Cercetătorii Frances H. Arnold, George P. Smith şi Gregory P. Winter au primit, pe 3 octombrie, premiul Nobel pentru chimie pe 2018.
Pe 5 octombrie, comitetul Nobel a acordat distincţia pentru pace doctorului Denis Mukwege (Republica Democratică Congo) şi Nadiei Murad (Irak), pentru „eforturile de a pune capăt folosirii violenţei sexuale ca armă de război şi în conflicte armate”.
La începutul lunii mai, Academia Suedeză a anunţat că premiul Nobel pentru literatură va fi suspendat anul acesta, pe fondul scandalului sexual care a izbucnit în sânul secţiei ce decernează prestigioasa distincţie. „Premiul Nobel pentru literatură pe 2018 va fi acordat şi anunţat în acelaşi timp cu cel pe 2019”, se mai arăta într-un comunicat citat de Mediafax.
Anul acesta, fiecare premiu Nobel vine cu un cec în valoare de nouă milioane de coroane suedeze (870.000 de euro).
Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului distincţiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.
Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.