duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 decembrie, 2017

Statele Unite ale Americii sunt și trebuie să rămână principalul aliat strategic al României, atât pe partea militară, cât și din punct de vedere economic, a declarat joi premierul Mihai Tănase.

El a răspuns astfel unor înrebări legate de situația creată prin replica dată de președinții celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, comunicatului prin care Departamentul de Stat al SUA îndemna legislativul român să respingă actualele propuneri de modificare a legilor Justiției.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

De asemenea, Mihai Tudose a ținut să atragă atenția că mesajul SUA nu menționează Guvernul, ci Parlamentul.


Declarațiile premierului pe acets subiect:

  • „Consider că Statele Unite ale Americii sunt și trebuie să rămână principalul aliat strategic al României și nu mă refer numai la partea militară, partea de securitate, ci și din punct de vedere economic. Sunt foarte multe companii foarte mari care vin și investesc în România, anul viitor va fi spectaculos din acest punct de vedere, sper. Tot ce s-a discutat anul acesta, anul viitor va începe efectiv să fie implementat. Deci, repet, Statele Unite ale Americii reprezintă nu numai un partener militar și un partener economic, ci și principalul aliat strategic al României„.
  • „Ministrul Justiției nu are nicio implicare în acest proces, e ca specialist, ca tip care a coordonat până la un anumit punct proiectul. Nu, în Departamentul de Stat, nu a fost regăsit Guvernul din câte știu eu, deci nu comentez. Domnul ministru Toader a inițiat un proiect ca urmare a necesității implementării în legislația românească atât a unor cerințe și impuneri de la Uniunea Europeană, a unor directive, cât și ca urmare a unor decizii ale Curții Constituționale. De aici încolo demersul a fost preluat de către Parlament”, a precizat Tudose.
  • Întrebat dacă crede că această reacție a Statelor Unite este justificată, șeful Executivului a răspuns răzând: „Știți ce-mi vine acum, nu? Altă întrebare…”.
  • „Eu nu am citit acea scrisoare”, a spus Tudose, precizând că a discutat în ultima perioadă cu Tăriceanu și Dragnea, „dar nu despre Statele Unite ale Americii”.

Despre bugetul 2018 și reducerea cheltuielilor

  • „Sănătate, educație, infrastructură sunt bazele acestui buget, evident păstrând cei 2% la apărare dintr-un produs intern brut mai mare”.
  • „Eficientizăm (…) Nu putem să rămânem cu această cheltuire a banului public în tot ceea ce înseamnă sistem public, excepție făcând (…), de exemplu, (…) tot ceea ce înseamnă sistemul de securitate națională. Nu pot să-i cer domnului Raed Arafat să scadă cu 10% consumul de medicamente pe salvări sau la UPU”.
  • Întrebat cum comentează faptul că se dorește introducerea unei măsuri restrictive în privința angajărilor, respectiv o angajare la două ieșiri din sistem, Tudose a precizat: „Se va renunța la acest lucru. (…) Să vedem. (…) Administrația locală e independentă, i se dă un buget, poate să angajeze câți dorește, dar să stea în anvelopa bugetară”.
  • „Se dau voucherele (de vacanță – n. red.) în primele două luni, tocmai pentru a avea timp toți românii să fie siguri că au voucherele să-și poată programa (…) vacanța, fiindcă e și perioada de programare a concediilor”, a mai afirmat Tudose.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: